SD i Göteborg utestängs ur coronagrupp
SD:s kommunalråd i Göteborg, Jörgen Fogelklou. Foto: Sverigedemokraterna Göteborg/Pressbild


I Göteborg har Alliansstyret bildat en särskild coronagrupp med samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

SD:s kommunalråd Jörgen Fogelklou säger till GP det ”är en fruktansvärd skandal”.

Tanken med gruppen är att samtliga kommunalråd håller möte på onsdagar för att hålla sig uppdaterade under coronakrisen och komma fram till breda politiska åtgärder. Varje måndag ska man ett särskilt möte för samtliga gruppledare.

”Uselt ledarskap”

När gruppen skulle ha möte på onsdagseftermiddagen fick Fogelklou veta att han inte var välkommen.

”Vi hade aviserat att vi gärna ingått och tagit ansvar för tuffa beslut som komma skall. Sagt att vi lägger politisk käbbel åt sidan, bordlägger motioner och interpellationer tills vidare. Men nej”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Han säger till GP att andra partier inte vill ha med Sverigedemokraterna under mötena.

– Jag tycker det är uselt ledarskap när vi står inför den här krisen.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger till tidningen att man under samtalets gång kommit fram till ”att det kommer bli svårt att hitta en bred samverkan om SD skulle ingå”.

”På order av Vänsterpartiet”

Jörgen Fogelklou skriver i ett inlägg på Facebook att Demokraterna lämnade mötet i protest. Partiet gruppledare Martin Wannholt skriver i ett sms till Dagens Nyheter att ”Axel Josefson stängde ute SD på order av Vänsterpartiet”.

Vidare skriver han till tidningen att man inom Demokraterna ”utgår från att detta korrigeras och väntar på återkoppling”.

I en kommentar till DN skriver V:s gruppledare Daniel Bernmar: ”Vi samarbetar aldrig med SD”.

Göteborgs-Postens ledarskribent, Håkan Boström, skriver i en ledarartikel att bråket ”är smått pinsamt”. Han menar att fokus borde vara att ”lägga all energi på problemlösning när man står inför ett stort och akut problem” i stället för att ”snegla på tillfälliga opinioner eller ta partistrategiska hänsyn”.

”Både väljarna och de kommunanställda förväntar sig ett ledarskap där frågor om liv och död är överordnade.”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.