Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har backat i SCB:s partisympatiundersökning. Socialdemokraterna däremot har gått starkt framåt och ökat med 2,2 procentenheter sedan valet.
Tre månader efter valet har de svenska politikerna inte lyckats få till en regering. De som tycks ha förlorat mest på oredan är Liberalerna. Partiet får 4,3 procent i SCB:s novembermätning, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 1,2 procentenheter jämfört med valet.
Även Miljöparitet och Kristdemokraterna backar. Miljöpartiet tappar 0,4 procentenheter – vilket innebär att partiet ligger precis på riksdagsspärren. KD, vars partiledare ökat i förtroende på sistone, tappar 0,9 procentenheter.
Centerpartiet tycks däremot klara sig helt oskinnat trots den senaste tidens turbulens i regeringsfrågan. Partiet får 8,6 procent i novembermätningen, vilket är samma som valresultatet.
(S)tora vinnarna
Socialdemokraterna ser ut att vara de stora vinnarna sedan valet och får 30,5 procent, en säkerställd ökning med 2,2 procentenheter. Sverigedemokraterna ökar med 0,8 procentenheter till 18,3 procent.
Moderaterna tappar något, med 0,6 procentenheter, vilket inte är statistiskt säkerställt. Väljarrörelserna mellan partierna visar att M tappar 1 procent till Sverigedemokraterna medan Kristdemokraterna tappar 0,3 procent till samma parti.
Den lilla uppgången på 0,4 procentenheter som noteras för Vänsterpartiet ligger inom felmarginalen. Partiet vinner 0,3 procent från Miljöpartiet och 0,2 procent från "övriga" men tappar 0,8 procent till S. Miljöpartiet tappar bara till V. SD tappar inte till någon men vinner väljare från M och KD.
Avståndet mellan blocken
Skillnaden mellan blocken ökar kraftigt i SCB:s mätning jämfört med valet. De rödgröna får nu 42,9 procent jämfört med 37,5 för Allianspartierna, en skillnad på 5,4 procentenheter. I valet var skillnaden 0,5 procentenheter.
SCB:s partisympatiundersökning låter de tillfrågade svara på om hur de skulle rösta om det vore val i dag. Resultatet kan påverka hur partierna agerar i regeringsförhandlingarna.
I den långdragna processen är den senaste turen att talmannen sagt att Stefan Löfven (S) kommer att bli föreslagen som statsminister. Tidigast i morgon läggs förslaget i riksdagen.
(TT)