Ryssland och USA tvistar om flygfördrag
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kreml pool via AP/TT


Rysslands vill lämna flygfördraget Open skies, vars mål är att kontrollera militär upprustning. USA, som lämnade fördraget under president Donald Trump överväger att åter gå med.

Den ryske presidenten Vladimir Putin lämnade in ett lagförslag till parlamentet på tisdagen om att landet ska lämna den internationella uppgörelsen Open skies.

Enligt fördraget tillåts obestyckade flygfarkoster att flyga över medlemsländers territorium. Syftet är flygövervakning som en del av vapenkontroll och informationsinsamling om eventuell upprustning.

USA:s förre president Trump lämnade fördraget i november, i ett av de sista politiska beslut han tog innan han lämnade makten. Trump anklagade Ryssland för att bryta mot avtalet.

I januari meddelade Ryssland att man ämnade göra likaledes, för att sedan antyda att man avsåg vara kvar i rustningskontrollavtalet.

Men med Putins lagförslag är beskedet tydligt från Moskva. En representant för parlamentet dumans utrikesutskott sade att lagförslaget kommer att få "oreserverat stöd".

Lagförslaget måste antas både i duman och i federationsrådet.

Efter beskedet från Moskva kom antydningar från Washington DC om att president Joe Biden kan ändra den amerikanska inställningen.

– Vi har ännu inte beslutat om en framtida amerikanska medverkan i Open skies. Vi granskar aktivt frågor som är relaterade till fördraget, sade det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om flygfarkosterna.

(TT-Reuters)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.