Ryska utredare pekar ut en misstänkt gärningsman bakom självmorddådet som krävde minst 14 liv i S:t Petersburgs tunnelbana. Det rör sig om en ung ryss av kirgiziskt ursprung.
Bergen av blommor växer utanför flera t-banestationer, när staden inleder en tre dagar lång sorgeperiod.
Det råder sorg och förstämning, men också rädsla i S:t Peterburg, berättar Iida Tikka, journalist vid den finländska nyhetsbyrån STT.
– Det här kom som en stor överraskning. När jag kom hit i går kväll var det en man som sade att han hade trott att Ryssland var skyddat för sådana här dåd, berättar hon för TT.
Fler poliser och väktare syns ute och många människor vittnar om rädsla för att åka tunnelbana, men de har samtidigt få alternativ för att ta sig runt i staden.
– Jag pratade med en kvinna som sålde blommor utanför en t-banestation, Hon sade att det verkade vara lika många passagerare som vanligt, säger Iida Tikka till TT.
Namnger misstänkt
Utredarna har genom övervakningskameror och dna identifierat den döde gärningsmannen som Akbarzjon Dzjalilov. Enligt ett uttalande kopplas han genom dna-spår även till den sprängladdning som oskadliggjordes på en annan tunnelbanestation.
Säkerhetstjänsten i Kirgizistan har tidigare namngett Dzjalilov som huvudmisstänkt. Han ska ha varit en rysk medborgare, född 1995 i Kirgizistan, enligt ryska medier.
Kremls talesman Dmitrij Peskov kallar attacken en utmaning för alla ryssar, inklusive presidenten. Att den sker samtidigt som president Vladimir Putin är i staden är "värt att notera", säger Peskov.
Putin lade sent på måndagskvällen ned en bukett röda blommor vid entrén till stationen, efter att ha suttit i möte med säkerhetstjänsten FSB, räddningspersonal och inrikesdepartementet.
Efter en anonym varning om en ny attack stängdes stationen Sennaja Plosjtjad, platsen för gårdagens bombdåd, på nytt. Men senare på dagen öppnades stationen för trafik igen.
Varnat för attentat
Attacken påminner människor både om tidigare dåd och att Ryssland är inblandat i flera konflikter.
– På ett sätt är människor medvetna om att den här sortens händelser kan inträffa i Ryssland. Det finns många minnen som det här väcker till liv, till exempel dåden i Moskvas tunnelbana 2010, säger Carl Fridh Kleberg, frilansjournalist i Moskva och tidigare TT-medarbetare.
– Men även på grund av Rysslands inblandning i kriget i Syrien har det varnats för en ökad risk för någon form av attentat. Men det bör poängteras att det ännu inte är klarlagt vilka gärningsmännen var eller vilket motiv som ligger bakom, men den ryska utredningen och ledande politiker utgår från att det var ett terrorbrott.
Även i Moskva märks att säkerheten höjts, påpekar han.
Kände till planer?
Uppgifter till den ryska tidningen Kommersant gör gällande att den ryska underrättelsetjänsten i förväg kände till att det fanns planer på en terrorattack i staden. Tidningen uppger att informationen om den planerade attacken kom från en ryss som haft kontakt med terrorrörelsen IS.
Myndigheterna har inte bekräftat uppgifterna, rapporterar finländska nyhetsbyrån STT.
Explosionen på ett tåg på väg mellan Sennaja Plosjtjad och Teknologiska institutet i S:t Petersburg kom efter att terrorrörelsen IS uppmanat till attacker mot Ryssland, som hämnd för landets militära ingripande i Syrien.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov menar att det är cyniskt att kalla dådet en hämnd för Rysslands roll i Syrienkriget. Attacken visar att Ryssland måste framhärda i kampen mot global terrorism, säger han enligt statliga nyhetsbyrån Ria.
(TT-AFP-Reuters)