Ett halvår efter invasionen av Ukraina visar den ryska ekonomin fortfarande motståndskraft mot de västerländska sanktionerna. Framtiden är dock osäker då sanktionerna påverkar ryssarnas vardag alltmer.
Länderna i Nordamerika och EU svarade dagarna och månaderna efter invasionen den 24 februari med en rad sanktioner för att slå ut den ryska ekonomin. Sanktionerna har haft effekt, men experter anser att ekonomin har visat god motståndskraft mot den ekonomiska isoleringen. De menar att Ryssland kan befinna sig i en bättre finansiell situation än vad många förväntade sig när sanktionerna trädde i kraft.
– Den ryska ekonomin har visat sig vara förvånansvärt motståndskraftig. I den utsträckning sanktionerna har påverkat ekonomin har det ryska folket i stort tyckts vara villigt att acceptera uppoffringen, säger den geopolitiska konsulten Matthew Easton i ett uttalande till Epoch Times.
Det västerländska kapitalet har i stor skala flytt från Ryssland. Bland de företag som lämnat eller minskat sin verksamhet i Ryssland finns många av världens ledande finansinstitut, däribland American Express, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Mastercard, Visa och Western Union. Samtliga har vidtagit åtgärder för att kapa banden med Ryssland.
Lokala företag har emellertid dykt upp och fyllt tomrummen efter de multinationella företagen. De lokala alternativen kanske inte har samma prestige eller internationella räckvidd som de västerländska varumärken de ersätter, men de har gjort det möjligt för ryssarna att upprätthålla viss normalitet.
Omedelbart efter invasionen störtdök värdet på rubeln till en ny bottennivå, vilket fick många analytiker att tro att den ryska ekonomin snart skulle ligga i ruiner. I slutet av mars hade dock rubeln kommit tillbaka till samma nivå som före invasionen.
En del analytiker har hävdat att rubelns tillbakastuds är resultatet av en artificiell marknadsmanipulation, men den ryska valutan har nu varit stark under en längre period än vad analytikerna initialt förutspådde. Vissa experter menar att förhållandena kommer att bli ännu mer gynnsamma över tid för den ryska valutan.
– Det är väldigt osannolikt att rubeln blir svagare eftersom de ekonomiska förhållandena generellt kommer att bli bättre när de europeiska länderna tappar sin vilja att upprätthålla sanktionerna ju längre kriget pågår, säger Easton.
Dessutom har de ryska medborgarna dragit nytta av de låga energipriser som följt av att landets naturgas stoppats på den utländska marknaden. Detta har lett till minskade vinster för Ryssland men har lättat den ekonomiska bördan på det ryska folket. Samtidigt förbereder delar av Västeuropa sig på risken för energibrist kommande vinter. Ryssland har till och med börjat elda upp sitt överskott på naturgas, som är svårare att lagra än oljan.
Den här varierande bilden av den ryska ekonomin har förvånat de experter som förväntat sig större förödelse på grund av flykten av det västerländska kapitalet. Det är också en frustration för de ledare i väst som hade hoppats kunna stoppa Vladimir Putins ambitioner genom att underminera Rysslands ekonomiska kapacitet.