Falun har i veckan fyllts av partiledare och andra rikspolitiker inför söndagens kommunala omval.
Lokalt står mycket på spel, då den styrande koalitionens majoritet i residensstaden hänger på en skör tråd.
Det har aldrig varit så här många rikspolitiker i Falun på så kort tid, enligt 72-årige falubon Lennart Stenberg. Inte vad han kan minnas i alla fall.
Han blev som många förvånad när beslutet om omval togs av Valprövningsnämnden i februari.
– Det är konstigt att så få röster ska påverka så mycket. Men jag förstår ju att regler är regler, så nu är det som det är och jag tycker att så många som möjligt ska ställa upp och rösta.
Kan ge draghjälp
Stenberg tror att rikspolitikerna, som enligt lokalpressen har invaderat Falun, kan ge en viss draghjälp och öka intresset för att rösta. Fast mest handlar det nog om att de gillar att vara i rampljuset.
Han kommer för egen del inte låta sig påverkas, vare sig av partiledarnas kampanjer i Falun eller av de tvära politiska kasten på riksnivå, med det omstridda januariavtalet mellan C, L, MP och S.
– Nej, jag röstar som jag gör ändå.
Statsminister Stefan Löfven (S) var en av partiledarna som tog sig till Falun i veckan, där han besökte en gymnasieskola och träffade fackliga ombud på ett kulturhus. Inför ett tal på Stora torget hann han även med att hjälpa till och ringa upp väljare i kommunen från ett callcenter i centrala Falun.
"Det valet lever sitt eget liv"
Han avrundade besöket med dörrknackning.
– Jag vill att S ska ha så stor framgång som möjligt i valet. Då vill jag göra min del. Det är inte det som avgör valet, men jag vill dra mitt strå till stacken, sade Löfven i samband med besöket.
Han tycker inte det är konstigt med den rikspolitiska invasionen av Falun.
– Alla partier vill ju göra sitt bästa i ett omval.
Någon effekt, positiv eller negativ, av januariavtalet och regeringsbildningen tror han inte på.
TT: Kan man se omvalet i Falun som en värdemätare på januariavtalet?
– Nej.
TT: Som en opinionsmätning inför EU-valet?
– Nej. EU-valet är så väsensskilt. Det valet lever sitt eget liv faktiskt, har väl alltid gjort det och så kommer det vara nu också.
Krockar ofta
KD-ledaren Ebba Busch Thor var en av flera som konkurrerade om uppmärksamheten från faluborna när Löfven var där. Hon hann med ett besök på ett äldreboende och ett tal på Stora torget vid lunchtid.
Busch Thor tror att partiledarna valt att kampanja inför Faluns omval helt enkelt därför att det är just en valrörelse.
– Många partiledare gillar valrörelser, säger hon.
Hon tillägger att hon gärna hade deltagit i kommunala kampanjer oftare, men att det normalt krockar med riksdagsvalen.
Busch Thor var själv kommunpolitiker i nio år innan hon gick över till rikspolitiken och hon säger sig se typiskt kommunala frågor som äldreomsorg, barnomsorg och lokal utveckling som avgörande för många medborgare.
– Allt det där beslutas det ju om lokalt, så det ligger ganska mycket makt hos våra kommunpolitiker.
Kan skapa förvirring
Hon tillägger att hon särskilt gillar att Alliansen med hjälp av Falupartiet just nu styr tillsammans i Falun, trots motsättningarna på riksnivå.
– Jag är väldigt stolt för varje kommun och landsting där Alliansen fungerar, frodas och där man samarbetar bra. Och jag är fortfarande ledsen över att C och L valde att spräcka Alliansen på nationell nivå.
Hon tror att turbulensen på riksnivå kan skapa en del förvirring bland väljarna, även i kommunala val.
En rad andra partiledare och MP-språkrör har inför omvalet också kampanjat i Falun, däribland M-ledaren Ulf Kristersson, SD-ledaren Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.
C-ledaren Annie Lööf, vars parti blev nummer tre med nästan 15 procent av rösterna i septembervalet, har till och med satsat på två kampanjbesök i staden.
(Joakim Goksör/TT)