Polisen upplever just nu en ny stöldvåg i Mellansverige, där ligor stjäl reservdelar från bilar.
Trots stora polisiära insatser mot reservdelsligor fortsätter stölderna att öka även 2017, visar preliminära siffror från Larmtjänst.
Natten till söndagen greps tre män vid en BMW-firma i Nyköping. Männen hade tagit sig in i företagets lokaler och länsat 16 bilar på reservdelar. När polisen dök upp sprang männen från platsen, men greps senare och misstänks nu för grov stöld.
– De var ute efter utrustning inifrån bilen. Rattar, airbags och så vidare. Så uppenbarligen finns det någon därute som saknar reservdelar, säger Ulf Nordqvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland.
Männen, som alla är i 20-årsåldern, greps med en packad väska full med reservdelar.
Stöldvåg i Mellansverige
Polisen upplever just nu en stöldvåg kring reservdelar i Mellansverige. Tidigare i veckan skedde bilinbrott i Örebro och Eskilstuna, men polisen har också haft flera fall i Värmland och på flera orter i Dalarna i förra veckan.
– Det här är återkommande varje år. De kommer under kortare perioder. Man är en vecka på en plats, sen kanske man flyttar till en annan stad, så håller man på där en vecka. Det är tämligen organiserat med ligor som far runt, säger Jan Matern, vakthavande befäl vid Örebropolisen.
– Jag förutsätter att det finns ett samband med de tidigare stölderna. Det är oftast BMW och det är samma saker man stjäl, säger Ulf Nordqvist.
Fortsätter öka
Stölderna av dyra reservdelar ökade kraftigt under 2016. Men trots att polisen satt in speciella insatser mot brottstypen och trots ett stort antal gripanden under fjolåret ser det ut som att stölderna fortsätter öka.
Preliminära siffror från branschorganisationen Larmtjänst visar att reservdelsstölderna av krockkuddar, rattar och radio- och navigationsenheter ökat med 30 procent under årets två första månader, jämfört med fjolåret.
– Det är tydligt att det här är en väldigt lönsam business, och att det någonstans finns en efterfrågan. Men polisen har gjort mycket kring det här och det har utdömts ganska hårda fängelsestraff. Men uppenbarligen tycker de som håller på med det här inte att riskerna är tillräckligt stora, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.
Förra året handlade 60 procent av stölderna om reservdelar från BMW.
– Jag antar att det finns upparbetade kanaler för att sälja det här till verkstäder i något land där man har behov av BMW-reservdelar. Vi ser ingen skillnad i stöldskyddet. Tvärtemot har BMW gjort mycket kring det här, bland annat har man börjat jobba mer med dna-märkning av reservdelarna, säger Mats Galvenius.
Polisen misstänker att godset förs ut ur landet för att avyttras i öst.
– Vi vet inte var den sista avsättningsmarknaden är. Det kan vara Ryssland, det kan vara Kina, det vet vi inte. Det finns uppenbarligen oseriösa verkstäder någonstans, säger Mats Galvenius.
(TT)