Republikaner tar strid mot censur

USA: Sociala medier och yttrandefrihet

Nyhetskommentatorn Tucker Carlson är en av dem som republikaner menar att Bidenadministrationen har censurerat genom att pressa teknikjättar som Facebook. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images


Vita Huset pressade Facebook att agera mot Fox News kände nyhetsprofil Tucker Carlson på grund av kommentarer han fällt om covidvaccinen. Det menar delstaten Louisianas högsta juridiska ämbetsman Jeff Landry.

Landry, som är chefsåklagare och delstatens motsvarighet till justitieminister (Attorney General) menar att Vita huset har försökt censurera Tucker Carlson. I en mejlväxling mellan Vita husets digitala strategichef Rob Flaherty och en icke identifierad anställd på Facebook som Landry delade på Twitter den 7 januari berörs att Carlson sagt att vaccinen inte fungerar. Flaherty vill veta varför Facebook inte åtgärdar att Carlsons post är den mest populära om vaccin.

”Det här är precis varför jag vill veta vad ’reduktion’ [så kallad shadow banning, det vill säga att man minskar ett inläggs spridning] faktiskt innebär – om reduktion betyder ’pumpa vår mest vaccinskeptiska publik med Tucker Carlson som säger att det inte fungerar’, så ... är jag inte säker på att det är reduktion!” skriver Flahery.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!