Recension: Urpremiär på hänförande opera

Premiär: Opera

Siri Krosness som Kejsarinnan, Josef Zetterberg Pihl som Kejsaren och Richard Wieland som Tsing-Tjing-Phe. Foto: Alf Ljungkvist


Höörs Sommaropera jubilerar med den nyskrivna operan Näktergalen i två akter. Den har allt man kan önska av en opera. Musiken är utsökt och i ensemblen finns många lovande unga sångare som gör fina rolltolkningar.


Det är ibland på de mest oväntade platser som stor scenkonst kan skapas. Långt bort från trender och kommersiella intressen kan genuina och unika uppsättningar förmedlas till en hänförd publik. Operan Näktergalen vid Kulturhuset Anders i Höör är en sådan föreställning. Den 4 augusti var det urpremiär och salongen var fullsatt med en förväntansfull publik. Applåderna ville inte ta slut efter sista scenen och succén var ett faktum.

Under 25 år har Höörs Sommaropera producerat en ny föreställning varje år. Visionen är att ge möjligheter för barn och unga att skola sig i operakonsten genom att arbeta fram en produktion som framförs inför publik. I ensemblen ingår även vuxna operasångare och professionella musiker.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!