Recension: Spänning omöjlig att slita sig ifrån

Filmklassiker: Fönstret åt gården

Jeff (James Stewart) spionerar på sina grannar från sitt dunkla vardagsrum i klassikern Fönstret åt gården från 1954. Filmbild - Ida Fältander


En av Hitchcocks styrkor var att framkalla stor spänning med enkla medel. Fönstret åt gården är ett av bevisen på det. Berättelsen är enkel och linjär, men samtidigt så fängslande att den är helt omöjlig att släppa med blicken.


Fotografen L.B. ”Jeff” Jefferies (James Stewart) har skadat sitt ben och är tillfälligt rullstolsbunden. Han är hänvisad till sin lägenhet och börjar på grund av uttråkning att spionera på sina grannar från sitt fönster. Snart lägger han märke till ett gift par där maken ofta grälar med sin hustru. En natt hör Jeff ett högt skrik och på morgonen är grannens hustru försvunnen. Allt eftersom tiden går blir Jeff mer och mer övertygad om att hustrun blivit mördad. Han försöker övertyga de två personer som besöker honom i hans ensamhet, flickvännen Lisa Fremont (Grace Kelly) samt sjuksköterskan Stella (Thelma Ritter). De är till en början mycket skeptiska men inser snart att det verkligen är något skumt som pågår mittemot fönstret åt gården.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!