Radikale imamen Abu Raad utvisas
Den radikale imamen i Gävle, Abu Raad, ska utvisas efter beslut från Migrationsverket. Foto: Skärmdump/Youtube


Abu Raad, imam vid Al-Rashideenmoskén i Gävle, ska utvisas efter beslut från Migrationsverket. Det rapporterar Gefle Dagblad.

I slutet av april greps han av Säkerhetspolisen och sattes i förvar. Han heter egentligen Riyad Abdulkarim Jassim och är medborgare i Irak.

Enligt Hela Hälsingland ska ytterligare en imam, som har varit verksam i Umeå, också utvisas. När han greps av Säpo satt han i styrelsen för den muslimska förskolan Bilaal i Söderhamn.

Säkerhetshot

Säpo har sedan några månader tillbaka gripit sex personer som är ”tongivande i verksamheter där radikalisering sker”. De har frihetsberövats med stöd i Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU.

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade, säger Klas Friberg, säkerhetspolischef, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Det kan i sin tur bidra till att minska tillväxten i extremistmiljöerna och det här är ett av flera sätt vi arbetar på. Att minska tillväxten i extremistmiljöerna är avgörande för att på sikt minska terrorhotet och bidra till ett säkert Sverige

Gefle Dagblad har i flera artiklar granskat den jihadistiska miljön i Gävle där Abu Raad pekas ut som en strikt salafistisk imam. Många radikala muslimer ser honom samtidigt som en förebild.

Säpo vidtar olika åtgärder

På sociala medier har han gjort kontroversiella uttalanden. Bland annat har han skrivit inlägg som kan tolkas som stöd för extremistiska organisationer som till exempel terrororganisationen IS och de terrorhandlingar som har begåtts i Syrien.

Beslutet om utvisning kan överklagas till regeringen. Men innan regeringen fattar beslut har Migrationsverket rätt att yttra sig i ärendet. Om domstolen bedömer att det finns verkställigheter så får inte regeringen avvika från den bedömningen.

– Säkerhetspolisen fortsätter kontinuerligt att vidta olika åtgärder för att minska tillväxten i extremistmiljöerna och hålla Sverige säkert. Om det för tillfället inte går att genomföra en utvisning finns det möjlighet för Säkerhetspolisen att fortsatt hålla en person under uppsikt, till exempel genom anmälningsplikt, säger Klas Friberg.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.