Publiktaket höjs till 300 för kultur och sport
Statsminister Stefan Löfven under pressträffen tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Amir Nabizadeh/TT


Sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang från och med 1 november. Däremot skärps villkoren för nattklubbarna.

– Det får vara slutfestat nu, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen har beslutat om ett undantag i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer.

För teater, konserter, biografer och sportevenemang med sittplatser ska publik på upp till 300 personer tillåtas. Planen var tidigare att lättnaderna för kultur- och sportevenemang skulle ha trätt i kraft den 15 oktober. Då var det tal om att sätta taket till 500 personer. Nu träder lättnaderna i kraft den 1 november i stället och taket blir lägre, 300.

Ta ansvar

– Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja för att ta ett ansvar för att genomföra arrangemang. Nu får de möjlighet att ta det här ansvaret, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff.

Detta betyder dock inte att faran är över i Sverige, understryker hon.

– Läget är fortsatt allvarligt och ett stort ansvar vilar på arrangörerna att kraven följs. Men också på oss alla nu, att fortsätta ta ett stort ansvar, säger Lind.

Två personer i samma sällskap ska tillåtas sitta bredvid varandra, men annars ska publiken sitta med en meters avstånd till varandra.

– Deltagarna ska anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till varandra, och det ska skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet, säger Lind.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att bedömningen från Folkhälsomyndigheten är att förändringen inte ökar smittrisken mer än "högst marginellt".

– Vi vill underlätta där det är möjligt utan att riskera en snabb smittspridning, säger han.

Statsminister Stefan Löfven under pressträffen tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Trängsel på dansgolv stoppas

Däremot förbjuds åter offentliga danstillställningar med fler än 50 personer. Bakgrunden är att regeringen oroas av den senaste tidens rapporter om trängsel på nattklubbar.

– Det får vara slutfestat nu på nattklubbarna, och det måste vara det under den tid som krävs, säger Löfven.

– För många brister, för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbar. Här sliter sjukvårdspersonal dag och natt, då blir det respektlöst att samma personal slår upp kvällstidningar och ser bilder från fullpackade dansgolv. Det håller inte, säger Löfven.

Hotade trovärdigheten

Detta innebär i praktiken att det inte kommer vara tillåtet att hålla i gång nattklubbar med mer än 50 personer, tillägger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi måste vara tydliga med att det här (trängseln på klubbar) var inte vad vi såg framför oss och då måste vi strama åt det här. Jag tror att trovärdigheten för den långsiktiga strategin hotades av de här bilderna med människor som klubbade på nätterna, säger Damberg.

Inrikesministern höjer också ett varningens finger till de nattklubbar som eventuellt skulle trotsa den nya bestämmelsen. De riskerar att straffas, berättar Damberg.

– Det är alltså ingen rekommendation som man kan göra som man vill med. I straffrättslig mening kommer det alltså vara den som anordnar en danstillställning som ansvarar för att förbudsförordningen följs.

Ett tredje besked från regeringen är att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs med fem månader. Den skulle ha upphört vid årsskiftet.

Folkhälsomyndigheten föreslår även att reglerna för serveringsställen skärps till högst åtta personer per sällskap.

– Vi är fortfarande mitt uppe i en kraftig pandemi. Det är viktigt att alla tar ett gemensamt och bättre ansvar för utvecklingen i landet, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

(Peter Wallberg/TT)

(Marc Skogelin/TT)

(Erik Paulsson Rönnbäck/TT)