Positiv virustrend håller i sig i Sverige
Den positiva trenden i Sverige håller i sig, trots ett mörkt omvärldsläge, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten på tisdagens pressträff. Till höger och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid MSB. Foto: Naina Helén Jåma/TT


Den positiva trenden i Sverige håller i sig, trots ett mörkt omvärldsläge. Det senaste dygnet har tre nya dödsfall i covid-19 rapporterats. För intensivvården innebär det fortsatt andrum.

– Sedan flera veckor tillbaka är vi nere på enstaka inläggningar på iva, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt har 81 181 personer bekräftats smittade i Sverige, varav 5 747 avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

Just nu vårdas 38 covid-patienter i respirator, men utvecklingen för Sverige gällande antalet patienter som läggs in är fortsatt positiv, säger Anders Tegnell på dagens pressträff.

– Sedan flera veckor tillbaka är vi nere på enstaka inläggningar på iva.

I nuläget görs vissa dagar inga nya inläggningar alls.

"Kan finnas åtgärder"

Tegnell upprepar de råd som gäller och säger att man under hösten med tanke på den ökade spridningen i andra länder ska fortsätta att jobba hemifrån.

Den positiva utvecklingen i Sverige kontrasterar mot den på många håll mörka utvecklingen i delar av världen. Den globala kurvan pekar fortsatt uppåt.

– Tyvärr har vi lite samma trend i Europa även om det är på en annan nivå, säger Tegnell och nämner Tyskland, Nederländerna och Danmark som länder som börjar få fler fall.

Angående regeln om max 50 personer vid offentliga sammankomster öppnar statsepidemiologen för att det kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i sådana miljöer.

– Jag tror säkert att det ur smittskyddssynpunkt kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i lite större sammanhang, om det finns ett regelverk för det, säger han, men påpekar att det är fortsatt viktigt att begränsa stora folkmassor.

Sammanlagt 5 747 personer har avlidit av covid-19 i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT-arkivbild

Koppling till immunitet

På frågan om vilken typ av siffror man väntar på för att ge besked om hur vi ska leva framöver och när samhället kan återgå till det normala säger Tegnell att det inte finns några enkla mätpunkter.

– Det här är en sjukdom som vi kommer behöva ha omkring oss under en lång tid. Det som kan förändra det är vaccin. Att tro att vi är säkra för att vi har haft få fall under två veckor är en farlig illusion.

Tillfrågad av Financial Times om huruvida immunitet kan ha att göra med det faktum att Sverige till skillnad från större delen av Europa ser ett minskat antal nya fall svarar Tegnell:

– Vi tror att det finns ett samband mellan immunitet och en minskad spridning i samhället.

(TT)