Polisen försöker upplösa coronademonstration
Demonstration mot coronarestriktioner i centrala Stockholm på lördagen. Foto: Henrik Montgomery/TT


Dagens demonstration i Stockholm mot coronarestriktioner upplöstes sex minuter efter start, men hundratals trotsar polisens uppmaning och fortsätter tåga genom stan. Fyra arrangörer har redan på förhand fått vitesförelägganden på 30 000 kronor.

När demonstrationen inleddes klockan 14 uppskattades hundratals personer vara på plats vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Sex minuter efter demonstrationens starttid meddelade polisen att de tagit beslut att upplösa sammankomsten, eftersom deltagarna är fler än vad som tillåts.

Fortsätter ändå

I videoklipp beskriver arrangörerna det som en strategi – att vara många för att försvåra för polisen att stoppa dem. Enligt den tillfälliga pandemilagen är antalet deltagare som tillåts delta vid en allmän sammankomst åtta personer. Det överskreds mångdubbelt vid demonstrationerna med liknande budskap den 6 respektive 20 mars. Likaså i dag.

"Ni ombeds att lämna platsen frivilligt" ropar polisen till samlingen, men utan resultat. Den stora merparten fortsätter att tåga genom centrala Stockholm och skandera "Vakna Sverige" en halvtimme efter polisens beslut att upplösa demonstrationen.

– Vi jobbar på, det är ganska många människor, säger en polis på plats.

Polisen har haft en dialog med arrangörerna och har inte sett något skäl till förhöjd oro utifrån kopplingar till någon extremistisk rörelse eller tidigare våldsbrottslighet. Bedömningen är att de som planerar att medverka vill uttrycka sin åsikt – vilket polisen ska främja.

– Självklart är det en utmaning, att jobba för människors rätt att uttrycka sin åsikt och de begränsningar som finns i pandemilagen, sa Carina Skagerlind inför demonstrationens start.

Dialogen gav däremot inte någon framgång, varpå polisen uppmanat folkmassan att skingras. Vissa omhändertas och leds bort från platsen.

När tåget kommit till Odenplan möts demonstranterna av polisbilar som ställt sig som en barrikad. Vissa demonstranter tjafsar sinsemellan om vilken väg som är bäst att gå för att skaka av sig polisen.

"Fortsätt gå!" ropar flera i kör.

När demonstrationen inleddes klockan 14 uppskattas hundratals personer vara på plats vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inställda bussar

Mellan klockan 12.30 och 17.00 på lördagen ställer Stockholms lokaltrafik in tio busslinjer mellan Norra bantorget och Kungsträdgården där marschen väntades gå. Resenärer uppmanas följa informationen i deras app och på hemsidan.

I tunnelbanan kommer det att finnas fler ordningsvakter än vanligt och beredskapen på trygghetscentralen höjs. Däremot kan lokaltrafikens personal inte göra något för att människor ska kunna hålla avstånd.

– Våra ordningsvakter får inte agera på trängsel. Ordningslagen ger oss inte den befogenheten som det ser ut i dag, säger Claes Keisu, pressansvarig vid trafikförvaltningen i region Stockholm.

Länsstyrelsen har förelagt fyra personer om vite på 30 000 kronor var eftersom de identifierats som arrangörer för lördagens demonstration som väntas överskrida det tillåtna deltagarantalet på åtta personer. En av dem har även fått ett vite på 20 000 kronor för att ha arrangerat demonstrationen den 6 mars.

– Vi vill visa att om demonstrationen genomförs så är det här konsekvensens, säger Helena Remnerud, chef för tillsynsenheten på Länsstyrelsen i Stockholm.

Under demonstrationen kommer Länsstyrelsen att ha medarbetare på plats för att identifiera arrangörerna och gå vidare med föreläggandet.

(Helena Björk/TT)

(Sophie Tanha/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.