Polisen efter morden: Ska inte vara naiva
En man hittades död efter en skottlossning på Segevång i Malmö på torsdagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT


Två dödsskjutningar på tre dygn i Malmö – trots att polisen arbetar utifrån en särskild nationell händelse, Operation rimfrost.

Klockan klämtar, men polisen manar till tålamod.

– Vi ska inte vara naiva, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef för insatsen.

Efter det att en 15-årig pojke mördades i november kraftsamlade polisen ytterligare för att mota kriminaliteten i Malmö. Den senaste månaden har Operation rimfrost tagit form, något som krävt stora polisiära resurser, men det har än så länge inte hindrat morden.

Bara den här veckan har två män skjutits ihjäl i staden. Senast på torsdagskvällen hittades en man i 20-årsåldern död på gatan i området Segevång. Ingen person är misstänkt eller gripen.

Det var den tredje dödsskjutningen på 27 dagar i Malmö.

– Vi ska inte vara naiva och tro att det inte kommer att skjutas, att det inte kommer att sprängas, att folk inte kommer att angripa varandra på olika sätt, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef för Operation rimfrost.

Stefan Sintéus, regional kommenderingschef för Operation rimfrost. Foto: Johan Nilsson/TT

Tre mord på en månad

Två av morden har skett efter Operations rimfrosts intåg. Men den nationella insatsen kan inte hindra det som redan ha hänt – och kanske inte heller det som kommer att hända i närtid, enligt Mattias Sigfridsson, tillförordnad polisområdeschef i Malmö.

– Om en person har för avsikt att skjuta en annan kan det inte förväntas att vi ska föregå och stoppa det i samtliga fall. Däremot ska vi titta på vad vi kan göra för att få en avkylande effekt för våldsläget just nu, säger han.

Malmöpolisen understryker att den särskilda nationella händelsen inte ska tolkas som en kortsiktig lösning. Snarare handlar det om att få bukt med all form av kriminalitet som göder våldsbrotten, och därmed få stopp på skjutningarna och sprängningarna – på sikt.

TT: Hur stort tålamod ska man ha?

– Man måste vara uthållig och långsiktig. Vi kommer inte att förhindra de enskilda brotten som sker. Men genom att jobba långsiktigt kan vi ta bort grunderna till varför de här individerna är så irriterade på varandra, säger Stefan Sintéus.

"Snabba pengar"

Tack vare Operation rimfrost har polisen kunnat rikta in sig hårt mot droghandeln, som har kopplingar till våldsbrotten, framhåller Sintéus. Hittills har polisen gjort beslag av bland annat över fyra kilo cannabis och över 2 000 tabletter tramadol.

– Det här handlar om multikriminella. Ofta är de inblandade i allt som genererar pengar. Självklart är narkotika en kriminell vara som innebär snabba pengar, vilket gör det intressant för dem, säger han.

(David Carlsson/TT)

Fakta

Tre mord på en månad i Malmö

(TT)

9 november, Möllevången

Två pojkar i 15-årsåldern skjuts utanför en pizzeria nära Möllevångstorget i Malmö. Den ena, 15 år gammal, avlider och den andre får livshotande skador. Två män som misstänks ha skjutit pojkarna flyr från platsen på cykel. Ingen är gripen.

2 december, Hermodsdal

En 25-årig man hittas med skottskador i området Hermodsdal i Malmö. Han förs till sjukhus, men hans liv går inte att rädda. På natten grips en 23-årig man, känd av polisen sedan tidigare, som nu är häktad misstänkt för delaktighet i mordet. En 21-årig man anhölls på fredagen, även han misstänkt för delaktighet i mordet.

5 december, Segevång

En man i 20-årsåldern hittas död på gatan efter en skottlossning på Segevång. Även en jämnårig man, som inte är misstänkt för mordet, hittas lindrigt skadad på platsen. Ingen är gripen för mordet.