Polisen: Brott mot äldre fortsätter under pandemin
Äldre personer fortsätter att bli utsatta för bedrägerier, enligt polisen. Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images


Äldre personer fortsätter att bli utsatta för stölder och bedrägerier runt om i landet under den pågående pandemin, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Bedragarna tar ofta kontakt via telefon eller e-post. Ett annat tillvägagångssätt är att de äldre blir uppsökta i hemmet och blir sedan bestulna.

I Stockholm län i juni har äldre människor blivit uppsökta i bostaden av personer som exempelvis säger att de ska kontrollera brandvarnaren. Därefter har åldringarna blivit bestulna.

Det händer också att äldre blir bestulna på sitt kontokort, varpå en person ringer upp och säger att de behöver kortuppgifter för att kunna spärra kortet.

– Vi ser ett stort problem inte minst i södra Stockholm med bedrägerier mot äldre som blir rånade eller lurade att lämna ifrån sig bankkort, swisha pengar eller liknande. Ofta påstår gärningspersonerna att de kommer från någon myndighet, organisation, bank eller företag och, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i Farsta, i pressmeddelandet.

Polisen uppmanar de äldre att aldrig lämna ut sina kontokort eller koder, vare sig det är via telefon, e-post eller vid hembesök.

– Att polisanmäla när man blivit utsatt för ett brott hjälper oss att hitta bedragarna. Om vi får in anmälan så snart det skett ett brott så ökar chanserna för att vi ska kunna spåra pengarna och bedragaren. Du som har äldre i din närhet ber vi hjälpa till sprida kunskapen om hur de kan stärka sin förmåga att stå emot bedrägeriförsöken, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter i pressmeddelandet.

I måndags blev en äldre dam bestulen i sin bostad i Johanneshov i Stockholm. En man ringde på dörren och knuffade därefter till henne så att hon föll omkull. Sedan tog han hennes handväska och försvann.

Den senaste tiden har flera äldre personer blivit utsatta för personrån i Kumla, något som Epoch Times uppmärksammade. Polisen uppmanar nu alla åldringar i staden att vara vaksamma och inte röra sig ute ensam, enligt Sveriges Radios P4 Örebro.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.