Polen inför nödtillstånd vid Belarusgräns
Migranter och polska gränspoliser vid gränsen mot Belarus. Arkivbild. Foto: Mateusz Wodzinski/AP/TT


Den polska regeringen har bett presidenten att införa nödtillstånd i delar av två regioner som gränsar till Belarus, meddelar premiärminister Mateusz Morawiecki.

Nödläget kommer att vara i kraft i 30 dagar, enligt Morawiecki, och införs som ett svar på det ökade antalet illegala gränsöverträdelser. För en vecka sedan meddelade regeringen i Warszawa att ett 2,5 meter högt stängsel ska byggas för att stoppa flyktingar och migranter.

De senaste månaderna har tusentals migranter – de flesta från Mellanöstern – korsat EU:s gränser illegalt. Medlemsstaterna Estland, Lettland, Litauen och Polen gick tidigare i augusti ut med ett gemensamt uttalande som slog fast att det hela är regisserat av den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko, som hämnd för att EU har infört sanktioner mot Belarus.

(TT-Reuters)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!