Flera riksdagspartier trycker på för att få regeringen att göra mer för de svenska barn som sitter fast i läger i Syrien.
De riktar hård kritik mot regeringen, men har samtidigt svårt att säga hur det skulle gå till att ta hem de IS-anslutna svenskarnas barn.
Bilderna från Syrien på IS-rekryteraren Michael Skråmos sju små barn har fått debatten om hur Sverige ska hantera barn till IS-anslutna att blossa upp. Barnen befinner sig i flyktinglägret al-Hol i den kurdkontrollerade delen av Syrien och flera är undernärda och svårt sjuka.
I en enkät till partierna har TT ställt frågan om den svenska regeringen ska göra mer för att ta hem barn till svenskar som anslutit sig till IS.
Svårt ta sig
Beskedet från utrikesdepartementet har varit att den som vill få konsulär hjälp personligen måste infinna sig på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. I fredags uppgav dock utrikesminister Margot Wallström (S) att barnen "om möjligt" ska föras till Sverige.
Flera partier är kritiska till hur regeringen agerat så här långt.
– Det är väldigt väldigt svårt om man är tre år, i svält och apatisk, att ta sig till en svensk beskickning för att få hjälp. Här behöver regeringen se till att människor kan komma till en sådan, säger Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Även Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna anser att regeringen ska göra mer.
Liberalerna anser att regeringen till att börja med ska fastställa barnens identiteter, relationer till Sverige och eventuella medborgarskap.
– Barnen har i allmänhet inte gjort något, framför allt inte de som är under 15 år. Därför bör man fundera på om man tillsammans med Rädda Barnen, UNHCR eller någon annan kan arrangera en möjlighet att omhänderta dem, säger Johan Pehrson.
Föra dialog
När det kommer till hur det praktiskt skulle gå till att hjälpa barnen är svaren mer svävande.
"MP vill att man noggrant ser över alla rättsliga och säkerhetsmässiga möjligheter för att dessa barn ska kunna komma hem", skriver Miljöpartiet.
– Vi har en statlig förvaltning med tjänstemän som är experter på sådana här frågor, vi har ideella föreningar som är experter, vi har FN. Jag vill att man ska använda sig av den kunskap som finns, säger Linda Westerlund Snecker (V).
– Den dialogen bör man föra operativt med FN-organ på plats, med Röda Korset eller Rädda Barnen, säger Johan Pehrson (L).
Upp emot 80 barn till svenskar som anslutit sig till terrorgruppen IS uppskattas enligt uppgifter till TT befinna sig i syriska läger.
Ger bistånd
Enligt Moderaterna är frågan om barnen "mycket komplex".
"Det är oklart om det överhuvudtaget är möjligt för svenska myndigheter att verka i området, oss veterligen är det inte analyserat", skriver M i sitt svar.
Centerpartiet anser att regeringen bör agera så långt det är möjligt, men framhåller också att svenska myndigheter varken kan eller ska operera i ett krigsområde.
Sverigedemokraterna anser att fokus måste ligga på att garantera säkerheten i Sverige och påpekar att barn omfattar alla upp till 18 år.
"Vissa av dem har gjort sig skyldiga till terrorhandlingar. Det måste således nyanseras vilka som har skyddsbehov och vilka som inte bör tillåtas in i landet på grund av säkerhetsskäl", skriver SD.
Andra länder har enligt Rädda Barnen tagit hand om övergivna IS-barn, exempelvis Frankrike och Tyskland.
(Anja Haglund/TT)