Demokratier, snarare än auktoritära regimer som Kina, bör sätta reglerna kring artificiell intelligens (AI). Det var budskapet vid ett toppmöte i frågan nyligen mellan ledare från USA och europeiska länder.
Mötet, Global Emerging Technology Summit, hölls i Washington DC den 13 juli. En av deltagarna var USA:s handelsminister Gina Raimondo, som sade att det är USA och dess allierade som bör hålla i taktpinnen när det gäller regler kring AI. Mötet organiserades av USA:s National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI).
– Det är viktigt att AI utvecklas och regleras på ett sätt som ligger i linje med våra demokratiska värderingar om frihet och öppenhet, skydd för intellektuell egendom, respekt för mänskliga rättigheter och personlig integritet, sade hon.
Margrethe Vestager, vice ordförande för EU-kommissionen, uttryckte också oro för att Kina kan komma att ta ledningen i den globala konkurrensen kring AI.
– Vi som tror på värdighet och individens integritet bör komma samman för att sätta upp standarder och betraktelsesätt för teknologi. För vi ser att det finns andra betraktelsesätt, där individen är en dataskapande enhet, snarare än demokratins startpunkt, varifrån makten utgår, sade hon.
Blinken: "Måste änka annorlunda"
Vestager sade att det är viktigt att "demokratier arbetar tillsammans för att bygga en positiv digital vision", och pekade ut det nyligen inrättade handels- och teknologirådet mellan EU och USA som ett viktigt steg.
Rådet, som grundades i juni i år, ska tjäna som ett forum för de två sidorna att arbeta tillsammans kring ekonomiska och teknologiska frågor, där även utveckling av gemensamma standarder för AI-teknologi ingår.
USA:s utrikesminister Anthony Blinken påpekade att Kina, till skillnad från exempelvis USA, inte gör någon som helst skillnad mellan civila och militära applikationer av ny teknologi, som AI.
– Vi måste tänka annorlunda kring hur vi skyddar vår egen innovation och våra företag mot den här sortens missbruk, sade han.
På senare år har Kinesiska kommunistpartiet flera gånger pekat ut AI som en av de högsta prioriteterna inom den nationella utvecklingen. 2015 var AI en av nyckelindustrierna som man satte upp i sin industriplan med namnet "Made in China 2025".
2017 presenterade Kinas regim en utvecklingsplan för AI med strategiska mål för 2020, 2025 och 2030. Man vill se stora genombrott inom AI-teori, såsom "big data" och hybridformer av underrättelseinhämtning med hjälp av både människor och datorer. 2030 ska Kina vara starkt inom AI-innovation, enligt planen.
"Militär-civil fusion"
Man betonar även att det är viktigt att fördjupa samarbetet mellan den privata sektorn och militären. Just den här strategin, som Kina kallar "militär-civil fusion", har av det amerikanska utrikesdepartementet utpekats som ett enormt hot mot USA:s nationella säkerhet, eftersom den inkluderar stöld av intellektuell egendom med syfte att "uppnå militär dominans".
USA:s försvarsminister, Lloyd Austin, sade vid mötet att AI kommer att vara en nyckelfaktor för att USA ska kunna upprätthålla sin militära överlägsenhet i framtiden, inom områden som datadrivet beslutsfattande och samarbete mellan människa och maskin. Men han underströk att USA kommer att ta en annan väg än Kina.
– Vi kommer att tävla för att vinna, men vi kommer att göra det på rätt sätt. Vi kommer inte att ta några genvägar vad gäller säkerhet eller etik, sade han.
– AI kommer förändra många saker vad gäller militära operationer, men inget kommer att förändra USA:s inställning till krigets lagar, och vår demokratis principer.
NATO:s biträdande generalsekreterare Mircea Geoană sade vid mötet att Ryssland och Kina driver utveckling av AI utan hänsyn till mänskliga rättigheter och dataintegritet.
I oktober 2019 hamnade fyra kinesiska AI-företag – Iflytek, Megvii, Sensetime och Yitu – på en svart lista för handel med USA, för den roll de spelat i Pekings förtryck av uigurer och andra muslimska minoriteter i regionen Xinjiang i västra Kina.
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!