Är du en av alla som jobbar för fullt, har barn som ska hämtas på förskola eller fritids, eller bara allmänt upplever vardagens matlagning som ganska stressig? Då ska du här få några enkla metoder som kan göra det lite smidigare för dig.
Med storkok slipper du laga mat varje dag, men får ändå en nyttig och god middag.
10 tips som förenklar matlagningen och spar dig tid, pengar och energi.
1. Gör en veckomeny
Med en veckomeny slipper du fundera ut vilken middag det ska bli varje dag. Det minskar stressen och underlättar såväl matlagningen som matinköpen.
2. Skriv en inköpslista
Med en inköpslista minskar risken för att du glömmer något eller handlar “fel” mat som kanske inte äts upp.
Utgå från din veckomeny, och skriv inköpslistan utifrån vart produkterna finns i butiken. Det gör att det går fortare och du slipper springa fram och tillbaks efter saker.
4. Storhandla
Då har du redan allt du behöver till middagen hemma och slipper handla varje dag. Det spar både tid och pengar.
5. Sätt upp veckans meny i köket
På så sätt vet alla vad det blir för middag, och man slipper (förhoppningsvis) frågor och tvister om vad det ska bli för mat.
Man kan använda en griffeltavla, whiteboard eller varför inte ett enkelt papper som sätts upp på kylen.
6. Laga storkok och frys in
Med storkok slipper du laga mat varje dag, men får ändå en nyttig och god middag. Ta fram och tina på morgonen.
Rätter som är perfekt för storkok är bland annat:
– Lasagne
– Soppa
– Köttbullar / Pannbiffar
– Pannkakor
– Grytor
7. Ha en dag i veckan då ni äter rester
Ta fram det som blivit över från tidigare middagar och gör ett "smörgåsbord" av resterna. På så sätt minskar ni matsvinnet och slipper dessutom laga mat den dagen.
8. Samla dina middagsrecept
Ha recepten lätttillgängliga och på samma ställe, då slipper du leta och spar tid.
9. Förbered mellanmål till barnen
Om det finns barn i familjen kan det vara bra att ha färdiga mellanmål i kylen som de kan ta själva när de är hungriga.
På IKEA finns mindre matlådor och även mindre småpåsar med zip-lock, de är perfekta för frukt, bär och grönsaker.
10. Dela upp matlagningen i familjen
Låt alla, även barnen, vara med och laga mat. Det gör att barnen lär sig och vuxna får hjälp. När barnen är stora nog kan de laga mat till hela familjen på egen hand.
Lycka till!
Brita Hahne
Brita Hahne är populär ordningsexpert och senior arbetsmiljökonsult, och driver företaget Smpl - Organiserad enkelhet. Britas röda tråd är ENKELHET vilket genomsyras i allt hon gör, hur hon lär ut och föreläser. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.