Omslag kan ge solglimtar och inslag av snö
Under veckan ser det ut att bli mer varierat väder med chans till solglimtar. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times. Arkivbild.


Kommande vecka kan bjuda på en ljusning i gråmulna november när molntäcket spricker upp och ger solglimtar. I slutet av veckan drar kallare luft in, vilket kan ge snö, inte bara i norr utan även i sydligaste Norrland och Svealand.

Om du upplevt att vädret har varit som en varm, men grå filt den senaste tiden har du rätt.

– Jag tror att många har upplevt att det har varit grått, disigt, dimmigt med regn eller duggregn. Våra molnutbredningsanalyser visar att det stämmer. Den senaste veckan har det varit mest mulet, men lite uppsprucket i går i Götaland, säger Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog vid SMHI.

Värmerekord tangerades

Hittills har det också varit ovanligt varmt för årstiden. På vissa håll i landet har medeltemperaturen legat två till fem grader högre än normalt. I Gladhammar i Småland var det dessutom rekordvarmt den 6 november, då värmerekordet för november,18,4 grader, tangerades från den 2 november 1968 i Ugerup i Skåne.

– Det kan vara tillfälligheter som gör att det blir värmerekord, men för våra klimatologer kan det vara intressant att följa upp, säger Sofia Söderberg.

I veckan som kommer ser det mulna och varma vädret ut att få ge vika för mer varierat väder i början av veckan.

– Det kan göra att det spricker upp och blir solglimtar, säger Sofia Söderberg.

Lägre temperatur

Under torsdagsdygnet finns det mycket som tyder på att det börjar strömma in kallare luft.

– I södra delen av landet kan det leda till lägre temperaturer, även om det innebär mer normala temperaturer för årstiden. Om det blir nederbörd kan det bli inslag av snö inte bara i norr utan även i sydligaste Norrland och Svealand. I Götaland finns det inga sådana indikationer i nuläget, säger Sofia Söderberg.

Omslaget till kallare väder kan alltså vara en påminnelse om att det är dags att boka tid för byte till vinterdäck om man inte redan har gjort det.

– Det kan vara bra att följa prognoserna för att se förutsättningarna för vinterväglag.

(Petronella Uebel/TT)