De personer som nyligen dömdes i tingsrätten för att ha fuskat på högskoleprovet har nu fått sina provresultat återkallade. Med all sannolikhet får de fuskare som hunnit börja på en högskoleutbildning lämna den.
Universitets- och högskolerådet (UHR) har återkallat resultaten i högskoleprovet för 22 av de 23 personer som nyligen dömdes. Beslut om den 23:e personen tas senare i februari.
Enligt UHR har 12 av de 22 kommit in på en utbildning med hjälp av sina tillfuskade provresultat. Det är nu upp till varje berört lärosäte att besluta om studenterna ska mista sina studieplatser, vilket är högst troligt att de gör.
Fler fall kommer
Och lärosätena kommer att få många fler fall att ta ställning till, eftersom UHR utreder ytterligare ett par hundra fall av misstänkt fusk. Men det är inte helt säkert att alla antagna fuskare kommer att mista sin studieplats. Om det visar sig att de har gymnasiebetyg så att de hade kunnat antas även på dem, så kan de ha rätt att behålla studieplatsen.
– Det är så regelverket ser ut, och det är därför vi måste gå igenom och se på vilket sätt de antagits. Sedan kan man moraliskt anse att det inte är korrekt, men då måste vi få en ändring av regelverket, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.
Behålla poängen
Om det skulle visa sig att fuskande studenter hunnit så långt in på utbildningen att de tagit ett antal poäng är det mycket möjligt att de får behålla poängen, även om de mister studieplatsen.
– Det är inte rimligt, och där finns inte heller ett nationellt regelverk som hanterar frågan. Jag har fått bilden att lärosätena gör olika i den här frågan, säger Karin Röding.
Hon har tagit upp frågan om att få behålla meritpoäng med utbildningsdepartementet, med önskemål om att få ett tydligt regelverk.
Bakgrunden till dagens beslut är avslöjandet av en omfattande fuskhandel. En liga som sålde teknisk utrustning för att kunna ta emot rätta svar under högskoleprovet, samt 23 köpare av ligans tjänster, dömdes för några veckor sedan i Norrköpings tingsrätt. Men det ligger på UHR att besluta om vad som ska hända med fuskarnas provsvar, och det är nu alltså gjort.
(Anna Lena Wallström/TT)