Obamaadministrationen mörkade stor skatteflyktsskandal
Visselblåsaren Bradley Birkenfeld hävdar att Hillary Clinton var medskyldig till brott.
Bradley Birkenfeld, visselblåsare och tidigare chef på den internationella finansbanken UBS, hävdar att Hillary Clinton, som då var USA:s utrikesminister, mörkade viktig information i undersökningen av UBS-fallet. Foto: Thomas Samson/AFP via Getty Images


Bradley Birkenfeld, tidigare chef på Schweiz näst största bank och en av USA:s viktigaste visselblåsare genom tiderna, säger att han tror att det fanns ett särskilt intresse för nyckeltjänstemän i Obamaadministrationen att mörklägga skatteflyktsskandalen.

Redan för många år sedan gjorde Birkenfeld en rad avslöjanden om att amerikanska kunder hos det internationella finansbolaget UBS Group AG, med huvudkontor i Schweiz, undvek att betala hundratals miljoner dollar i skatt i USA tack vare schweizisk banksekretess. I en intervju nyligen berättar han för Epoch Times att medlemmar av Obamaadministrationen slöt en överenskommelse med UBS som ledde till att banken betalade en förlikning på 780 miljoner dollar och endast behövde avslöja namnen på cirka 4 700 av omkring 19 000 skattesmitare.

Obamaadministrationen mörklade, fullt vetandes, den största skatteskandalen i USA:s historia för att skydda sina donatorer och människor som skulle stödja dem efter att de lämnat Vita huset.

Bradley Birkenfeld, tidigare chef på UBS

Han hävdar att den dåvarande utrikesministern, Hillary Clinton, var medskyldig till brott när hon medlade i uppgörelsen mellan schweiziska myndigheter och den amerikanska federala skattemyndigheten (IRS) i målet mot UBS, vilket ledde till att en överenskommelse om åtal för straffbart bedrägeri sköts upp.

– Hillary Clinton var inte bara medskyldig till brott, hon ... varför skulle utrikesministern vara inblandad i en internationell brottsutredning? Det är den första frågan. Den andra frågan är, varför nöjde sig Hillary Clinton med bara 4700 bankkonton när jag överlämnade 19 000 konton till regeringen? Det är 75 procents misslyckandefrekvens, säger Birkenfeld.

UBS stod inför valet att antingen bryta mot schweiziska lagar om banksekretess genom att lämna över sina kunders namn, eller ställas inför rätta i amerikansk federal domstol vilket kunde ha lett till att UBS förlorade sina möjligheter att verka i USA. Den Clinton-medlade uppgörelsen, där UBS betalade hundratals miljoner i förlikning, hindrade effektivt IRS från att få tillgång till cirka tre fjärdedelar av de olagliga skatteflyktskontona i Schweiz.

"Sweatheart deal"

I en annan intervju kallade Birkenfeld det för ett ”sweetheart deal” för UBS, eftersom de cirka 780 miljoner dollar som banken betalade var cirka en miljard dollar mindre än vinsten från de olagliga bankkontona.

Enligt ett pressmeddelande från USA:s justitiedepartement 2009 som diskuterade detaljerna i det uppskjutna UBS-åtalet, påstods att UBS inte bara tillät rika amerikaner att stoppa undan miljarder i utlandskonton för skatteflykt. Justitiedepartementet hävdade också att schweiziska bankirer hade rest till USA 3 800 gånger för att diskutera sina kunders schweiziska bankkonton och ”använde krypterade bärbara datorer och andra tekniker för att undvika övervakning, för att förhindra att deras marknadsföringsinsatser och deras amerikanska kunders identitet och utlandstillgångar upptäcktes.”

Justitiedepartementet sade också att kunder i banken i sin tur lämnade in falska skattedeklarationer som inte tog upp inkomsterna på deras schweiziska bankkonton och inte heller meddelade IRS att dessa konton existerade.

”Enligt den uppskjutna åtalsöverenskommelsen har UBS också gått med på att snabbt upphöra med att tillhandahålla banktjänster till amerikanska kunder med odeklarerade konton. Som en del av den uppskjutna åtalsöverenskommelsen har UBS vidare gått med på att betala 780 miljoner dollar i böter, vite, räntor och återbetalning”, uppgav justitiedepartementet.

Pengar till Clinton Foundation

Efter uppgörelsen ökade UBS sina tidigare donationer till organisationen Clinton Foundation (grundad av Bill Clinton 1997) på 60 000 dollar tiofaldigt, enligt en artikel i The Wall Street Journal. Artikeln uppgav också att UBS senare betalade den tidigare presidenten Bill Clinton 1,5 miljoner dollar för att delta i en rad ”frågor och svar”-sessioner med Bob McCann, vd för Wealth Management på UBS.

Birkenfeld hävdar att Clinton genom att "inte bötfälla UBS ordentligt", lurade 350 miljoner amerikaner, och kallar det "århundradets viktigaste brott."

– Obamaadministrationen mörklade, fullt vetandes, den största skatteskandalen i USA:s historia för att skydda sina donatorer och människor som skulle stödja dem efter att de lämnat Vita huset, säger han.

Se hela intervjun i videon här nedan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.