Nya robottester i Nordkorea
Foto Bild från den nattliga paraden i huvudstaden Pyongyang i torsdags. Foto: KCNA/AP/TT


Nordkorea har genomfört tester av långdistansrobotar, uppger landets statligt styrda nyhetsbyrå KCNA. USA:s försvarshögkvarter Pentagon kommenterar uppgifterna med att testerna visar på "det hot de utgör mot grannländerna och det internationella samfundet."

Projektilerna, som sköts iväg mot ett mål 1 500 kilometer bort, avfyrades såväl på lördagen som på söndagen, och var enligt KCNA av en ny typ av långdistansrobotar, enligt nyhetsbyrån "strategiska vapen av stor betydelse". Testet ska ha visat att landets vapensystem är "fantastiskt".

Sydkorea analyserar

Sydkoreansk militär har inte uppgett om den har observerat testerna, men säger att landet analyserar situationen i samarbete med USA. Från amerikansk sida säger Pentagon att:

"Denna aktivitet visar på Nordkoreas fortsatta fokus på att utveckla sitt militära program och det hot de utgör mot grannländerna och det internationella samfundet."

Katsunobu Kato, talesperson för den japanska regeringen, säger att en projektil som når 1 500 kilometer "skulle utgöra ett hot mot freden och säkerheten i Japan och den omgivande regionen".

Kollapsade samtal

Testerna är de första sedan mars i år och kommer bara dagar efter landets 73-årsdag, som firades med en nattlig parad i Pyongyang. De kommer även en vecka efter att Sydkorea utvecklat en SLBM, en avancerad robot som avlossas från havsdjupen. Nordkorea visade upp fyra liknande robotar i samband med en militärparad i januari och diktatorn Kim Jong-Un kallade dem då för "världens mäktigaste vapen".

Samtalen om kärnvapennedrustning i Nordkorea kollapsade 2019. Under måndagen ska USA, Sydkorea och Japan mötas för att diskutera Nordkorea och dess försök att ta fram kärnvapen.

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets kärnvapen- och robotprogram, och landet har förbjudits av FN:s säkerhetsråd att utföra tester av ballistiska robotar. Helgens tester rörde sig om kryssningsrobotar, vilket inte bryter mot reglerna.

(TT-AFP-Reuters)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.