Nya poliser tvångsplaceras i passexpeditionen

Enligt direktiv från rikspolischefen Anders Thornberg måste den långa passkön betas av så snabbt som möjligt. Nyutbildade polisassistenter utkommenderas därför till att jobba i receptionen. Foto: Lars Hedelin


Missnöjet hos många nyutbildade poliser är stort. I stället för att arbeta ute på fältet placeras de efter avklarad utbildning i receptionen för att lösa problemen med de långa passtiderna och bristen på handläggare. 

Passkaoset fortsätter. Den genomsnittliga väntetiden för att få en tid för ansökan om nytt pass eller nationellt id-kort är när detta skrivs 18 veckor. Nu rapporterar branschorganet Polistidningen att nyutbildade poliser hamnar i passexpeditionen i stället för i en radiobil.

Det råder brist på personal i både yttre och inre tjänst men enligt direktiv från rikspolischefen måste den långa passkön betas av så snabbt som möjligt. Då får bristen på personal i yttre tjänst stå tillbaka. Det här är något som ogillas av de nyblivna polisassistenter som nu alltså får ägna sin tid åt att lösa passkaoset i stället för att arbeta med de uppgifter de har utbildat sig för.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!