Nya åtgärder ska förbättra havsmiljön och stärka den ekologiska balansen

De kommande åren ska Havs- och vattenmyndigheten med hjälp av ett nytt åtgärdsprogram minska miljöbelastningar på havsmiljön. Foto: Katja Kuitunen


Havsmiljön ska förbättras med hjälp av ett nytt åtgärdsprogram, meddelar Havs- och vattenmyndigheten (Hav). Bland annat handlar det om att minska belastningen av farliga ämnen och marint skräp i haven.

– Det är en hel del vi behöver arbeta med för att nå god miljöstatus, och därigenom miljömålet Hav i balans samt levande kust och skärgård, säger Mats Svensson, chef för havsförvaltningsavdelningen på Havs- och vattenmyndigheten, i ett uttalande.

EU-direktiv

Åtgärdsprogrammet, som ska pågå mellan åren 2022–2027, riktar sig till myndigheter och kommuner och är en del av det svenska genomförandet av EU:s havsmiljödirektiv. Hav samarbetar också med olika intresseorganisationer.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!