Ny AI-teknik kan hitta cancerceller på några minuter

Israel: Artificiell intelligens

Med ny AI-baserad teknik kan läkare i Tel Aviv hitta cellförändringar på några få minuter. Foto: Imagene


Med ny israelisk teknik som använder artificiell intelligens (AI), analyseras digitala vävnadsprover i realtid. Det gör att man kan hitta muterade celler som orsakar cancer på några minuter i stället för att det som nu tar flera veckor.

AI-metoden har tagits fram på initiativ av en ung datavetare vars mor gick bort i äggstockscancer. Dean Bitan berättar hur han såg den långa och plågsamma väntan på diagnos som hans mor tvingades genomlida. Dean Bitan är medgrundare och vd för företaget Imagene som har utvecklat en algoritm med förmåga att identifiera det unika utseendet hos celler med olika typer av mutationer. AI-algoritmen detekterar cellförändringar på digitala bilder av vävnadsprover.

– Digital patologi i kombination med den nya algoritmen möjliggör identifiering av mutationer med en snabbhet som räddar liv, säger Ido Wolf, professor och avdelningschef för onkologen på Tel Aviv Medical Center.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!