Brandförsvaret börjar nu få kontroll över den omfattande skogsbranden i Sokndal i Norge. Hittills har över 200 personer evakuerats, och ytterligare evakueringar kan bli aktuella. Nu sätter man sitt hopp till vädrets makter för att hindra nya bränder.
På de ställen där branden härjat som värst återstår nu mest enstaka eldhärdar och en del rök, uppger kommunens högste tjänsteman Karl Johan Engelhart Olsen till Stavanger Aftenblad.
– Det kan blossa upp igen på grund av vinden, men vi har ganska bra kontroll nu, säger han.
Väl förberedda
Totalt har det brunnit på 7 500 platser. 150 brandmän, hemvärn, frivilliga och sex helikoptrar deltar i släckningen, vilket gör att man nu är väl föreberedd om nya bränder skulle blossa upp.
– Det är en krävande brand, och värst är vinden, säger räddningschef Nils-Erik Haagenrud till NRK.
Under dagen väntas östlig vind med hastigheter på mellan nio och elva meter per sekund. Vindarna och nederbördsmängden kan ha stor betydelse för risken att branden blossar upp igen. Under eftermiddagen väntas två millimeter regn i brandområdet.
– Det är alldeles för lite för att reducera brandfaran, och självklart för lite för att släcka branden som pågår, säger meteorolog Skålvik Valved till Stavanger Aftenblad, och önskar nederbörd på minst tio eller 20 millimeter.
Områden blötläggs
Hela natten har gått åt till att blötlägga stora områden för att förhindra spridning. Bland annat fruktar man att branden ska nå Sogndalstrand och hota den skyddade kulturbebyggelsen i området.
Säkerhetsmyndigheten DSB betecknar situationen som allvarlig, och säger att hela 23 helikoptrar står redo. Hittills har 148 bostäder evakuerats, och vid lunchtid i dag ska kommunen ta ställning till om det även är aktuellt att evakuera boende i Sokndal. Ortens skola är stängd i dag till följd av branden och rökutvecklingen. En del av de 220 personer som evakuerats har fått tillfälligt boende i Sokndalshallen medan andra kunnat hysa in sig hos familj och vänner.
– Det är väldigt dramatiskt när det fått en så stor omfattning. Men jag känner att vi tar bra om hand om våra invånare, säger kommunalrådet Trond Arne Pedersen.
Samtidigt råder brandfara i skog och mark på omkring 100 platser över hela Norge, enligt landets metrologiska institut. Dessa täcker samtliga landets län utom Finnmark.
(TT-NTB)