Två Norrköpingsbor sålde arbetstillstånd till över 800 asylsökande. Nu döms de till fängelse för grov ekonomisk brottslighet av tingsrätten.
Det var i november 2016 som Ekobrottsmyndigheten, tillsammans med Skatteverket och Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, slog till mot tre män misstänkta för organiserad människosmuggling. Två män, som nu är 55 och 39 år, häktades.
Åtal väcktes mot fyra män för inblandning i försäljningen av arbetstillstånd och för en resebyråverksamhet som inte har gjort någon bokföring.
Den 55-årige mannen bedrev en bokföringsfirma. Han betraktas som huvudmannen i målet och döms till fängelse i tre år för grovt ocker i tre fall samt grovt bokföringsbrott. Han får också näringsförbud i tio år.
– I huvudsak anser jag och min åklagarkollega Susanne Hedberg Norén att det är en bra dom eftersom han dömdes nästan fullt ut enligt våra yrkanden, inklusive våra yrkanden om näringsförbud vilket var bra, säger Karin Sandén, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, i ett pressmeddelande.
Huvudmannen har hjälpt över 800 personer från främst Syrien och andra delar av Mellanöstern med myndighetskontakter och att ansöka om arbetstillstånd i Sverige. För detta tog han ut en avgift som i vissa fall var 200 000 kronor per familj. I vissa fall nöjde han sig med summor mellan 5 000 och 10 000 kronor.
Samtidigt har han också bedrivit valutaväxlingsverksamhet under våren 2016. Enligt Ekobrottsmyndigheten handlade det om 4,6 miljoner kronor som inte har bokförts. Enligt myndigheten har han också sålt bilar där 6,7 miljoner kronor i transaktioner inte heller bokfördes.
En annan del av åtalet handlar om den resebyråverksamhet som bedrevs av 39-åringen och en 49-årig man i samma lokal som huvudmannen. Under 2014–2016 hade cirka 15 miljoner kronor inte bokförts. 55-åringen åtalades också eftersom han skötte bokföringen i den firman.
– De personer som drivit resebyrån dömdes för vissa åtalspunkter men frikändes för andra. Vi är därför något förvånade över domstolens bedömning som avser resebyråverksamheten. Den delen överväger vi att överklaga fast vi har inte tagit något beslut om det ännu, säger Karin Sandén.
Huvudmannen friades dock i fem fall vad gäller grovt ocker, något som Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, yrkade på att han skulle fällas för.
Den 39-årige Norrköpingsbon döms till ett års fängelse för grovt bokföringsbrott. Han får också fem års näringsförbud.
Den 49-årige mannen, även han från Norrköping, döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst för bokföringsbrott.
En 53-årig man från Södertälje, som stod åtalad för medhjälp till grovt ocker, frikänns av tingsrätten.