Norge och Danmark avråder från Sverigeresor
Både Norge och Danmark inför nya reserestriktioner för Sverige. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Både Norge och Danmark inför nya reserestriktioner för Sverige. I Norge rödlistas samtliga svenska regioner - undantaget Kalmar.

Sverige har den senaste tiden haft ett stigande antal smittofall och därför avråder danska utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till 8 av Sveriges 21 regioner, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Restriktionerna omfattar Halland, Blekinge, Stockholm, Jämtland-Härjedalen, Kronoberg, Uppsala, Västmanland och Örebro.

Normalt avråder danska UD från resor till ett helt land om det överskrider 30 bekräftat smittade fall i veckan per 100 000 invånare. Sverige har den här veckan överskridit den gränsen med 32,4 smittade per 100 000 invånare, men i stället för att avråda från resor till hela Sverige fattar man beslut region för region.

Samtidigt har norska UD uppdaterat sina reserekommendationer och avråder nu från resor till Gotland, Värmland, Västernorrland och Norrbotten. Det betyder att samtliga regioner i Sverige lyser rött, förutom Kalmar.

Man inför även reseavrådan för Lettland, Liechtenstein och Cypern.

Regeringen har "beslutat att dessa länder och regioner går från gult till rött på smittokartan för Europa", skriver norska regeringen i ett pressmeddelande. Alla som reser in till Norge från dessa områden från natten till lördag den 10 oktober måste sitta i tio dagars karantän.

Norska UD avråder sedan tidigare från resor till många andra länder. Det betyder att hela Europa utanför Norden nu är rödmarkerat på den norska smittokartan.

(Niklas Svahn/TT)