Naturligt solljus är bra för immunförsvaret
Att komma ut i ljuset en stund varje dag ökar kroppens produktion av D-vitamin som är en viktig del i ett starkt immunförsvar. Foto: Unsplash


Soliga dagar kan det vara riktigt svårt att hålla sig inne. Stigande temperaturer och strålande solsken gör utevistelsen ännu mer inbjudande.

Solljus har aldrig varit en helt enkel fråga. I årtionden har vi blivit tillsagda att begränsa vår solexponering för att skydda oss från skadliga UV-strålar. Och nu, med den ökade risken för covid-19, blir det kanske ännu farligare att vara ute?

Sannolikt inte, för människan behöver solljus. Daniel Gonzales Maglio, professor vid Universitetet i Buenos Aires och forskare inom fotoimmunologi, berättade nyligen för The New York Times att ”det finns en del begränsade men övertygande bevis för att måttlig solexponering kan påverka immunförsvaret och förbättra hälsan.”

När man inte får tillräckligt med naturligt ljus, kan det leda till det som en specialist beskrev som en "slags permanent jetlag”.

Naturligtvis är solljus inte ett botemedel eller en behandling för det nya coronaviruset, men det kan ge en del fördelar som du kan behöva just nu. Tillräckligt med solljus är kopplat till bättre humör, förbättrad sömnkvalitet och bättre immunfunktion.

Det finns till och med vissa bevis för att det kan hjälpa kroppen att bekämpa infektioner. En studie visade att sjukhuspatienter som togs ut i solen under Spanska sjukan-pandemin hade ett lägre dödstal än de som stannade inomhus.

En del forskning tyder på att D-vitamin (som tillverkas av kroppen när den utsätts för solljus) påverkar direkt på gennivå och kan hjälpa till att reglera immunfunktionen och därigenom göra immunförsvaret starkare och effektivare. 
 

Även om de bakomliggande orsakerna inte förstås fullt ut, så kan D-vitaminets påverkan på immunförsvaret ha att göra med dess förmåga att reglera dygnsrytmen och begränsa inflammation med mera.

När man inte får tillräckligt med naturligt ljus, kan det leda till det som en specialist beskrev som en "slags permanent jetlag”. För att motverka den här effekten är det några saker man kan göra.

Den ena är att tillbringa mer tid utomhus. Att gå ut på en 15–45 minuters promenad om dagen är utmärkt för solexponering och D-vitaminproduktion. Det här gäller även när det är molnigt. Men glöm inte att ha social distans när du är ute.

Att sitta framför ett fönster i ljuset kan också hjälpa till att stärka immunförsvaret. Foto: Trent Szmolnik

Om man inte vill eller får gå ut kan man istället sätta sig vid ett fönster med ansiktet mot ljuset. Det är särskilt bra på morgonen.

Om du får mer än cirka 30–45 minuters solexponering ska du se till att använda solskyddskräm. Och om du tidigare har haft solrelaterade hudproblem är det viktigt att du pratar med din läkare innan du ökar utomhusvistelsen.

Mohan Garikiparithi har en examen i medicin från Osmania University (University of Health Sciences). Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.