Nato och synen på självförsvar
Sverige kan snart gå med i Nato på grund av säkerhetsläget. Foto: John Thys/Getty Images


Statsministern anser att det finns ett tydligt före och efter Rysslands invasion av Ukraina. Mycket riktigt kan stora förändringar observeras, särskilt gällande synen på försvaret.

Socialdemokraterna har sedan invasionen visat tecken på att svänga i frågan om ett svenskt Natomedlemskap. Även Sverigedemokraterna har svängt i frågan och därmed ser det ut att finnas möjlighet till både regeringsstöd och majoritetsstöd i riksdagen för en Natoansökan.

Opinionen har även den setts svänga om till ja-sidans fördel. Dock är det ännu inte tal om någon majoritet, i skrivande stund utgör ja-sidan strax under 50 procent. Det finns fortfarande mycket motstånd och osäkerhet associerat med tanken på att officiellt lämna den traditionella linjen av alliansfrihet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!