Stefan Löfven (S) har visat ett starkt ledarskap efter Stockholmsattentatet vilket kan leda till ett förtroendelyft för Socialdemokraterna, enligt statsvetare. Men medvinden väntas bli kortvarig.
– Efter liknande kriser brukar sittande regeringar få ett visst uppsving i mätningarna. Men förtroendet är en färskvara, så det går inte att veta om det kommer att hålla i sig, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inne på samma linje.
– De senaste dagarna har Löfven hanterat den nationella krisen genom att berömma polisernas insatser och värna om svenskarnas enighet. Men ett möjligt förtroendelyft kommer inte att gynna vare sig partiet eller regeringen på sikt, säger han.
Fokus på terrorbekämpning
När politiken så småningom återgår till det normala kommer Stockholmsattentatet att leda till ökat fokus på terrorbekämpning, brott och straff och dess kopplingar till flyktingpolitik, bedömer Hinnfors. Det är ännu oklart vilka effekter det kommer att ha på väljarna.
Framöver kommer statsministern att tvingas välja en tydlig politisk linje, tror Hinnfors.
Antingen kommer han välja den strategiska vägen och sluta upp med andra partier över blockgränsen i kampen mot terrorn. Eller så kommer han behålla sin ideologiska hållning och ta strid mot andra partier i frågan.
– Om Socialdemokraterna inte kommer överens med oppositionen kan det skapa en debatt som kan skymma partiets kärnfrågor i välfärd, skola och sysselsättningspolitik, säger Jonas Hinnfors.
En sådan debatt skulle också kunna gynna Sverigedemokraterna som själva driver frågor inom terrorism, brottsbekämpning och migration.
Sätts på prov
Det är inte heller självklart om en bred politisk uppslutning skulle vara bra för regeringen, säger Hinnfors.
– Det kan slå i olika riktningar. Ett exempel är decemberöverenskommelsen som föll några månader senare. Å andra sidan har vi aldrig haft en sådan här typ av kris, så det är svårt att bedöma hur det kan sluta, säger han.
Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, tror att det mest är Stefan Löfven som kommer att stå högt i kurs hos väljarna. Hon drar paralleller till Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg som hyllades för sitt ledarskap efter massakern på Utøya 2011.
– Erfarenheten visar att när en ledare sätts på prov i ett kritiskt läge kommer man ut starkare i opinionen, säger Madestam, och fortsätter:
– I slutändan handlar politiskt ledarskap om att ena nationen och styra den åt rätt håll. Efter allt som har hänt har Löfven visat att han är någon man kan hålla i handen.
(TT)