Modehandeln ser ljuset i tunneln
Försäljningen av kläder och skor ökade under maj månad. Foto: Sofia Drevemo


Försäljningen av kläder och skor i fysiska butiker och deras e-handel ökade under den gångna månaden, enligt stilindex från Svensk Handel.

I ett pressmeddelande skriver Svensk Handel att det är ljusare tider i sikte för modehandeln. Försäljningen av skor gick upp med 28 procent medan klädhandeln ökade med 18 procent jämfört med maj förra året. Men jämfört med maj 2019 backar dock kläd- och skohandeln med 18 respektive drygt 30 procent.

– Det är glädjande att försäljningen i såväl kläd- som skohandeln äntligen ökar, men även om utvecklingen går åt rätt håll är det långt kvar till de nivåer vi såg innan pandemin slog till, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i pressmeddelandet.

Enligt Hedenström har e-handeln ändå vägt upp för en del av försäljningsbortfallet i butikerna. Förra året handlade fyra av tio svenskar kläder och skor på nätet. Men pandemin har slagit hårt mot många företag, "depåerna är tömda och det kommer att ta lång tid att läka såren", säger han.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!