Degerfors kommun har lämnat in en polisanmälan om misstänkt otillbörlig valpåverkan i samband med årets förtidsröstning, skriver Dagens Nyheter. Även Moderaterna i Filipstad har gjort en liknande anmälan.
Enligt tidningen rör det sig om en politiker från Socialdemokraterna i Degerfors som ska ha följt med väljare in i vallokalen och hjälpt till och gjort i ordning deras röster.
En politiker ska ha stått på torget och observerat en annan politiker som gick in och ut från vallokalen med väljare. Politikern följde till och med in bakom skärmarna och hjälpte till.
Enligt DN är det någon som tillhör Vänsterpartiet som har gjort anmälan. Efter samråd med Länsstyrelsen polisanmälde Degerfors kommun händelsen. Rubriceringen är otillbörlig valpåverkan.
I Filipstad har en liknande händelse ägt rum. Det är Moderaterna som på lördagen lämnade in en anmälan om valfusk.
”I vallokal i Filipstads kommun ska män ha givit kvinnor valsedlar ur sina händer (av dem själva bestämt parti) och sen visat kvinnorna till båset, stått med dessa där och visat hur de ska genomföra röstandet!”, skriver Moderaterna i ett Facebook-inlägg.
Enligt inlägget ska valfunktionärerna ibland ha sagt till och ibland inte. Men männens ska inte ha lyssnat. Kvinnornas röster ska ändå ha tagits emot av funktionärerna, skriver Moderaterna och menar att man inte har agerat på ett korrekt sätt.
”Detta är ett nytt fenomen i vår kommun och påminner om metoder från mer klena demokratier. Klantänkandet gör härmed sin entré i valarbetet och funktionärerna blev säkert tagna på sängen.”
Dagens Nyheter skriver också om att det finns uppgifter från en annan tipsare om en annan händelse i Degerfors. En socialdemokratisk lokalpolitiker ska ha ringt till flera personer och erbjudit ekonomisk ersättning i utbyte mot ett personkryss.
Otillbörlig valpåverkan ses som allvarligt och kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. Skulle brottet vara grovt kan det ge fängelse i högst fyra år.
Korruptionsåklagarna har fått in omkring 20 anmälningar om valfusk efter valet. Det rör sig bland annat om urkundsförfalskning och valsedlar på villovägar.
– Vi har precis börjat titta på dem här, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten för korruption, till TT.
Polisen i Norrköping utreder ett misstänkt fall av valfusk. Det handlar om en socialdemokratisk politiker som påstås ha delat ut färdigstoppade och igenklistrade valkuvert i Hageby centrum, skriver Aftonbladet.
Händelsen har rubricerats som otillbörligt verkande vid röstning.
– Vi har förhört vittnen och pratat med länsstyrelsen, som ansvarar för valen. Vi vet ännu inte omfattningen av detta, men om det visar sig ha påverkat valresultatet är det allvarligt, säger kriminalinspektör Evan Gustafsson, till tidningen.
OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har två valobservatörer som befinner sig i Sverige fram till den 12 september. Deras uppdrag handlar främst om att titta på hur valkampanjerna har finansierats och hur valsedlar och skärmar placeras i vallokalerna.
Den danske politikern Michael Aastrup Jensen, som bevakar valet på egen hand, har riktat hård kritik mot det svenska valsystemet. Under alla sina valobservationer som han har varit på har han ”aldrig sett ett val så odemokratiskt som det svenska”.
– Det är långt ifrån europeisk standard, säger han till TT.
Aastrup Jensen kommer att ta upp detta på nästa möte i Europarådet.