Misstänks ha lurat CSN på över 9 miljoner kronor
En 30-årig man står åtalad misstänkt för att ha lurat CSN på över 9 miljoner kronor i studiemedel. Foto: Epoch Times-arkivbild


En man i 30-årsåldern misstänks för att ha lurat Centrala studiestödsnämnden, CSN, på 9,3 miljoner kronor i studiemedel, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen, som är hemmahörande i Göteborg, ska ha använt sig av minst 93 olika identiteter när han sökt och fått pengar. Enligt utredningen ska han också ha försökt blåsa CSN på ytterligare 2,4 miljoner kronor.

Brotten ska ha pågått mellan 2014 och 2017. Genom att övertala ett flertal unga personer, som fungerade som mellanhänder, att söka lån för studier utomlands, har han kommit över pengarna.

Enligt tidningen handlar det om 78 ansökningar som har lett till att pengar har betalats ut. Den 30-årige mannen beskrivs som hjärnan bakom de omfattande bedrägerierna.

– Någon har kommit på att det här är ett ganska enkelt sätt att snabbt få ut kontanter, säger kammaråklagare Håkan Larsson till GP.

I polisens förundersökning figurerar 200 personer som misstänks för att ha medverkat i bedrägerierna.  

Mannen har tidigare dömts för 30 fall av grovt bedrägeri, något som han fick skyddstillsyn och samhällstjänst för.

Enligt GP har några av personerna, som misstänks för delaktighet i härvan, tidigare dömts för grovt bedrägeri, narkotikabrott och grov misshandel.

De senaste åren har CSN skärpt kontrollerna och stramat upp regelverket. Tidningen skriver att antalet misstänkta bedrägerier mot myndigheten halverades mellan 2017 och 2018.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.