Minst 300 000 äldre riskerar fattigdom


312 000 äldre svenskar riskerar att hamna i fattigdom, skriver Expressen som hänvisar till EU:s statistikorgan, Eurostat.

En av orsakerna till detta är att inkomstgapet mellan lönearbete och pension har ökat för varje år. Detta började efter den finansiella krisen 2008 då bromsen slog till i pensionssystemet.

Arbete har därmed fått lägre skatt än pension. Det har inneburit att den äldre befolkningen har halkat efter i och med att priset på mat och hyror har fortsatt att stiga.

– Man undrar hur det kommer sig att politikerna låtit detta ske? Det är upprörande att man inte reagerat, säger Eva Eriksson på SPF Seniorerna, till tidningen.

I Sverige ligger inkomstgränsen för risken att hamna i fattigdom på omkring 12 000 kronor i månaden. I dag riskerar nästan 16 procent av de som är äldre än 65 år att hamna i fattigdom. Förra året var det omkring 245 000 i gruppen 65 år och äldre som låg under gränsen för relativ låg ekonomisk standard, det vill säga cirka 12 procent, skrev Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande i juni.

I Norge och Danmark ligger de äldre, som riskerar fattigdom, på under 10 procent. I Finland är det cirka 11 procent. I Island låg man på cirka 6 procent år 2016.

– Det är väldigt upprörande. Vi har pekat på detta år efter år, att det finns en sådan här skillnad mellan de nordiska länderna, säger Eva Eriksson till Expressen.

Kvinnorna är de som är mest drabbade. 20 procent av dem riskerar fattigdom. För männen är det 11 procent.

– Kvinnor, ensamstående och de äldsta inom åldersgruppen över 65 år, löper en större risk för att hamna under inkomstgränsen för relativ låg ekonomisk standard, sade analyschef på Pensionsmyndigheten, Ole Settergren, i pressmeddelandet.