Swedbank ska betala fyra miljarder i sanktionsavgift på grund av penningtvätt i Baltikum, beslutar Finansinspektionen.
Banken visste om penningtvätten men undanhöll information för myndigheterna.
Swedbank har haft otillräckliga processer och kontrollsystem mot penningtvätt. Bankens baltiska verksamhet har också "saknat tillräckliga resurser för att motverka penningtvätt", anser Finansinspektionen (FI) enligt ett pressmeddelande.
Slutsatserna dras efter en gemensam undersökning med den estländska motsvarigheten till Finansinspektionen.
Undersökningen visar att Swedbank AB kände till misstänkt penningtvätt i Baltikum.
Undanhållit uppgifter
"Banken har dock inte, trots flera interna och externa rapporter som har varnat för brister i de baltiska dotterbolagen och risker för penningtvätt, vidtagit lämpliga och tillräckliga åtgärder", skriver FI.
Swedbank har också undanhållit dokumentation och information för både den svenska och den estländska finansinspektionen, har de båda myndigheterna upptäckt.
Det är "mycket bekymmersamt att banken vid flera tillfällen undanhöll information från FI som skulle ha visat på allvaret och omfattningen av problemen", konstaterar FI:s generaldirektör Erik Thedéen i pressmeddelandet.
Banken har råd
Swedbank har inte heller levt upp till penningtvättsregelverken. "Banken har haft brister i sin riskklassificering av kunder och i sin övervakning av transaktioner", skriver FI.
Coronakrisen har uppenbarligen inte påverkat FI:s påföljd, som är mycket sträng.
"Finansinspektionen bedömer att sanktionen och föreläggandet inte äventyrar bankens nuvarande verksamhet eller dess kunder. Banken är välkapitaliserad och har en god likviditetstäckningsgrad."
Många miljarder
Det är Finansinspektionens styrelse med ordförande Sven-Erik Österberg i spetsen som fattat beslutet, efter de anklagelser om penningtvätt som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i februari 2019.
I programmet redovisades att minst 40 miljarder kronor hade slussats mellan 50 misstänkta konton. Men det finns också uppgifter om betydligt större suspekta belopp än så. En rapport till Swedbank från den norske advokaten Erling Grimstad påpekar att man haft utländska högriskkunder som 2016 omsatte runt 200 miljarder kronor.
(Björn Dickson/TT)
(Ola Westerberg/TT)