Upp till 15 miljarder kronor om året hoppas EU-kommissionen kunna lägga på sin gemensamma försvarsfond i kommande budgetar.
Samtidigt vill man få igång debatten om hur långt EU egentligen ska gå på försvarssidan.
– Det här är ett väldigt ambitiöst och viktigt bidrag till arbetet för att stärka det europeiska försvaret, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en presskonferens i Bryssel, sedan kommissionen lanserat den försvarsfond som merparten av medlemsstaterna redan har gett tummen upp till.
19 EU-länder - dock inte Sverige - meddelade sitt intresse för att delta i fonden när ländernas försvarsministrar träffades i Bryssel för några veckor sedan.
Tanken är att hugade EU-länder framöver ska kunna använda pengar ur EU-budgeten till såväl forskning och utveckling på försvarssidan som gemensamma inköp av exempelvis stridsvagnar och helikoptrar.
Miljardstöd
Mycket pengar kan det bli.
I forskningsdelen av fonden placeras 90 miljoner euro fram till 2019, varav 25 miljoner redan för i år. Till inköpsdelen utlovas i sin tur 500 miljoner euro fram till 2020. Längre fram hoppas sedan kommissionen varje år kunna lägga 500 miljoner euro på forskning och en miljard euro på utveckling och inköp - totalt motsvarande nästan 15 miljarder svenska kronor.
De verkliga investeringssummorna blir dessutom ännu större, eftersom EU-medlen endast kommer att utgöra en grundplåt för de gemensamma projekten.
Få igång debatten
Kommissionen presenterar samtidigt ett "reflektionspapper" för att ytterligare få fart på debatten om hur EU:s försvars- och säkerhetssamarbete ska se ut på lång sikt.
Mogherini betonar dock att det inte handlar om att konkurrera eller göra samma sak som försvarsalliansen Nato.
– Vi föreslår inte på något sätt att byta ut, göra samma sak som eller konkurrera med Nato. Det här är ett arbete för att stärka det europeiska försvaret som behövs för EU:s säkerhet, men som också stärker den transatlantiska alliansen, hävdar EU:s utrikeschef i Bryssel.
(TT:s korrespondent i Bryssel)