Sjukvården och äldreomsorgen är de valfrågor som hamnat mest i skymundan i den politiska debatten näst efter miljöfrågor. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Vårdförbundet.
38 procent anser att hälso- och sjukvården har lyfts fram i ganska liten eller mycket liten utsträckning under valrörelsen. 61 procent anser att brist på personal i form av läkare och sjuksköterskor är det största problemet inom vården, följt av väntetid på akuten (33 procent).
Deltagarna i mätningen anser att de största utmaningarna vad gäller vård och omsorg finns inom psykiatrin (48 procent), följt av primärvården/vårdcentralerna (40 procent) och äldreomsorgen (35 procent).
– Vården rankas ofta som väljarnas viktigaste fråga, var är de politiska reformerna i årets valrörelse?, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i en kommentar.
I undersökningen anger en av tio att de upplever att de politiska partierna generellt har dragit lärdomar av pandemin. 59 procent anser att partierna inte dragit lärdomar. Särskilt kritiska är de i åldersgruppen 50–64 år (65 procent).
Sju av tio anser att staten ska ha det övergripande ansvaret för hälso- och sjukvården i Sverige, medan 22 procent anser att det bör vara regionerna som har det övergripande ansvaret.
Kontakta journalisten: [email protected]