En ny riksomfattande undersökning visar att de allra flesta svenskar är överens om att näthat är ett hot mot demokratin. Och många låter bli att ta ställning i samhällsfrågor av rädsla för att utsättas för näthat.
Resultatet av undersökningen visar att nästan nio av tio, 87 procent, ser näthat som ett hot mot demokratin. Men det är ändå relativt få, bara sju procent av de svarande, som faktiskt blivit utsatta för näthat det senaste året.
Fyra av tio säger att de är rädda för att få kränkande kommentarer när de lägger ut saker på sociala medier. Och två tredjedelar undviker i någon utsträckning att ta ställning i samhällsfrågor av rädsla för att utsättas för obehagliga kommentarer.
– Det är främst oron för näthat som påverkar oss. Vi kan se det i svaren, hur folk begränsar sitt sätt att utrycka sig och ta ställning i olika frågor, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence, i ett pressmeddelande.
Enligt undersökningen är Facebook den plats där flest säger sig uppleva näthat. På frågan vad man upplever att näthatet främst handlar om är det vanligaste svaret migration, invandring eller integration.
Få polisanmäler
En majoritet av de tillfrågade, 67 procent, tycker att samtalstonen är för hård på sociala medier. Men samtidigt tycker nästan hälften, 47 procent, att man i viss mån måste tåla ett hårt språk eller förolämpningar när man är online.
Resultatet av undersökningen visar också att endast tre procent av de som upplevt näthat har polisanmält det. Och fem procent svarar att de själva utsatt andra för näthat det senaste året.
Undersökningen har tagits fram av Insight Intelligence tillsammans med TietoEVRY, Trygg-Hansa, Göteborgs Stad och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Den innefattar svar från 1 000 svenskar mellan 16 och 70 år under juni och juli 2021.
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!