Man begärs häktad för regaliehäleri
En man har begärts häktad misstänkt för regaliehäleri. Foto: Polisen/Livrustkammaren/TT


En man har begärts häktad för grovt häleri av de stulna begravningsregalierna som hittades i Åkersberga.

Ytterligare en man, anhållen på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i ärendet, greps på lördagen.

"Mannen som anhölls för grovt häleri i torsdags kväll är nu på förmiddagen begärd häktad på skälig misstanke, det vill säga den lägre misstankegraden, säger förundersökningsledaren Reena Devgun vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Grov stöld

Den man som greps på lördagen har varit anhållen i sin frånvaro sedan i fredags.

"Han är på sannolika skäl misstänkt för grov stöld, alltså delaktighet i själva stölden av regalierna", säger Reena Devgun.

Förhör med mannen kommer att hållas så snart som möjligt.

De stulna regalierna, två kronor och ett riksäpple, från kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet, återfanns i en soptunna som placerats på en bil på en parkering i Åkersberga, norr om Stockholm.

Avbruten förhandling

En 22-årig man står inför rätta, misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol. Rättegången mot honom i Eskilstuna tingsrätt avbröts tillfälligt när beskedet om att regalierna hittats kom.

Mannen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt.

Åklagaren Reena Devgun har tidigare sagt att man tror att minst en person till deltog vid stölden. I rätten har hon redogjort för teknisk bevisning mot 22-åringen, som bland annat består av mannens blod som har hittats på brottsplatsen och på en cykel, samt en sopsäck som har kunnat knytas till hans bil.

Rättegången i Eskilstuna tingsrätt kommer att återupptas den 15 februari.

(TT)

Fakta

Kulturhistoriskt ovärderliga föremål

(TT)

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Hans hustru drottning Kristina den äldre var Sveriges regent under kungens frånvaro 1605. Drottning Kristina avled på Nyköpings slott 1625.

Regenternas begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade "svenska diamanter” – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj. Till regalierna räknas också gyllene riksäpplen och spiror.

Karl IX:s guldkrona har troligen skadats vid stölden. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern i domkyrkan.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor.

Källor: Nationalencyklopedin, Livrustkammaren och åklagarna