Man anhållen efter hot mot gymnasium
Ett hot inkom under söndagen mot Nyköpings gymnasium. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Ett allvarligt hot tvingade Nyköpings gymnasium att hålla stängt under måndagen. En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha legat bakom hotet.

– Hotet är gjort via internet och där finns ju möjligheten att spåra saker, säger åklagare Fredrik Beijar.

Hade det varit som vanligt hade korridorerna på Nyköpings gymnasium under måndagsförmiddagen sakta fyllts med elever på väg tillbaka efter avslutat påsklov.

Men efter söndagens händelse blev inget som planerat. Sent på kvällen blev Peter Ekedahl, rektor på Nyköpings gymnasium, informerad om att skolan blivit hotad.

– Jag blev väldigt orolig när jag fick höra det, jag tog genast kontakt med säkerhetsansvarig på kommunen, säger han till TT.

Snart hade även polisen kopplats in och gemensamt fattade man beslut att skolan skulle hållas stängd under måndagen. Undervisningen skulle i stället skötas på distans.

– Säkerheten för elever och personal måste gå först, därför fattade vi beslutet, berättar Peter Ekedahl.

Förundersökning inledd

Polisen i region Öst har efter det inträffade inlett en förundersökning om olaga hot.

– Det rör sig om ett så kallat "hot mot grupp" då vi bedömer att det här hotet riktar sig till personer som har anknytning till gymnasiet, säger Thomas Agnevik på polisregion Öst.

Med hänvisning till förundersökningssekretess kan polisen inte gå in i detalj på hur hotet inkom eller vad det innehåller. Thomas Agnevik uppger dock att det är ett hot av grov kaliber.

– Det är ett hot som riktar sig mot personers liv och hälsa, säger han.

En man i 20-årsåldern som under dagen varit anhållen i sin frånvaro frihetsberövades under eftermiddagen. Han misstänks för grovt olaga hot.

Mannens eventuella motiv är för närvarande okänt.

– Jag vill inte gå in direkt på vad hotet står i, men det är allvarligt, säger Fredrik Beijar, åklagare vid Åklagarkammaren i Nyköping.

"Mycket tråkig utveckling"

TT: Är det vanligt att skolor får mota den här typen av hot?

– På enskild ort är det inte särskilt vanligt men i våran polisregion så händer det tyvärr då och då. Det är något som blivit vanligare de senaste åren, säger Thomas Agnevik.

TT: Vad tror man att den ökningen beror på?

– Det kan finnas olika skäl till det. Det finns personer som kanske mår dåligt och vill framföra sitt missnöje och då tycker man att hota med något som kan associeras med skolskjutningar kan vara ett effektivt sätt att framkalla oro hos mottagare. Det är en tråkig utveckling, mycket tråkig.

Sömnlös natt

Rektorn Peter Ekedahl delar polisens bild att denna typ av hot är ovanliga och att det inträffade är mycket allvarligt.

– Det är jättetragiskt. Eleverna är ju redan drabbade av pandemin, i dag skulle ettorna komma in men så blir det inte nu. Jag lider med dem, säger han.

TT: Vad händer under dagen för din del?

– Det blev inte mer än några timmars sömn i natt för min del men sova kan jag göra i morgon. Det blir möten med personal och med elever som kommer att informeras samt möten med polis och säkerhetsansvarige.

Den anhållne mannen tilldelas försvarare under kvällen och väntas höras under morgondagen. Huruvida skolan ska hållas öppen som vanligt under tisdagen kommer att beslutas om senast klockan 19 i dag.

(Ida Vanhainen/TT)

(Sophie Tanha/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.