Målarböcker för vuxna: En trygg plats för att leka med färger
Att färglägga bilder är inte längre bara för barn.


I vår tid med e-böcker har de gammalmodiga, tryckta produkterna börjat gå uppåt igen. En anledning är målarböckerna för vuxna.

De senaste åren har målarböcker för vuxna blivit mer och mer populära och de flesta förlag erbjuder dem.

Men hur har målarböcker plötsligt blivit så populärt? Enligt tvåbarnsmamman Andrea Joy, 42, ger den här hobbyn henne en chans att enkelt göra någonting som hon redan tycker om att göra: leka med färger.

– Det är det jag gillar med trädgårdsarbete också. När det inte är säsong har jag på det här viset ett enkelt sätt att kombinera färger istället för att måla väggar eller köpa nya kläder, säger hon.

Till skillnad från barnversionerna, som vanligen innehåller figurer från filmer och TV, fokuserar målarböckerna för vuxna mer på design och detaljer. Bilderna sträcker sig från kaleidoskopiska mönster till naturscener och mystiska och förtrollande världar.

Boken ”Lost Ocean” (ungefär "bortglömt hav") innehåller drömlika teckningar med motiv från livet under vattenytan. Där finns sjöjungfrur, fantastiska fiskar och undervattensslott som praktiskt taget ropar efter att bli färglagda. När boken kom ut i USA för några år sedan såldes den i 55 000 exemplar redan den första veckan.

Innanför linjerna

Målarböcker på vuxentema har egentligen funnits i flera årtionden, men de har aldrig väckt sådant stort intresse som idag.

Jag gillar att någon ger mig designen. Jag behöver inte vara bra på att teckna. Vem som helst kan färglägga.

Eftersom det handlar om att fylla i och färglägga redan tecknade motiv anses målarböcker typiskt vara ett ytligt sätt att skapa konst. Men, det sättet är för många mycket tilltalande eftersom det utgör en trygg, lågrisk-plats för att utöva sin kreativitet.

– En vit duk är för mycket. Jag gillar att någon ger mig designen. Jag behöver inte vara bra på att teckna. Vem som helst kan färglägga, säger Joy.

Trenden med färgläggning för vuxna har till och med dragit till sig bifall från den högre konsten. Flera muséer runt om i världen erbjuder målarböcker som PDF online med berömda konstverk från deras samlingar. Sök på #colorourcollections för att hitta bilder från konsthistorien i form av målarböcker.

Är färgläggning konstterapi?

Det är inte bara motiven i målarböcker för vuxna som är riktade till en mer mogen publik, detsamma gäller för marknadsföringen. Populära titlar är bland andra ”Stress Relieving Patterns” (ungefär "mönster som lättar på stress") och ”Color Me Calm” (ungefär "lugn genom att färglägga").

Målarböcker för vuxna marknadsförs ofta som en sorts konstterapi, men det är inte alla som tycker att det är passande. Särskilt tycker konstterapeuter att det är illa att samma term används som när det gäller deras professionellt licentierade behandlingsmetod. Att färglägga kan vara en trevlig hobby, men det kan inte jämföras med att få vägledning av en tränad terapeut.

Som svar på klagomål ändrade en amerikansk förläggare därför sitt marknadsföringsspråk. För att uppmuntra konsumenter att ta reda på mer om genuin konstterapi länkar nu förlagets hemsida till den amerikanska föreningen för konstterapi.

Även om det kan verka som hårklyveri gillar Donna Betts, professor i konstterapi vid George Washington University tilltaget och uppmuntrar andra förläggare att följa exemplet. Hon erbjuder också en annan terminologi för att hjälpa förläggarna att kasta ut en lämplig krok till konsumenterna.

Betts gissar att vuxna nu dras till målarböcker för att det ger dem en möjlighet till en paus från den virtuella världen med e-brev och textmeddelanden, och istället engagera sig i en aktivitet som är mer påtaglig.

– Det ord jag använder nu för det här är ”egenvård”. Det för tankarna mer till självhjälp, säger Betts.

Betts gissar att vuxna nu dras till målarböcker för att det ger dem en möjlighet till en paus från den virtuella världen med e-brev och textmeddelanden, och istället engagera sig i en aktivitet som är mer påtaglig.

– Sett ur konstterapins perspektiv så finns det andra sätt att mer få med känseln, som att arbeta med lera eller att måla. Men att färglägga med penna är fortfarande ett steg ifrån att knappa in meddelanden på telefonen eller datorn, säger hon.

Trots dispyten med terminologin säger Betts att trenden med målarböcker faktiskt har ökat medvetenheten om konstterapi.

– En del människor, särskilt på landsbygden, har inte ens hört talas om konstterapi. Eftersom reportrar kontaktar oss med anledning av den här uppåtgående trenden så tror jag att det gynnar yrket, säger hon.

En hälsosam flykt

Även om det är ett långt steg att kalla målarböcker för ”konstterapi” så kan de fortfarande göra gott för den mentala hälsan. Carl Jung trodde det. Den banbrytande schweiziske psykiatrikern uppmanade sina patienter att färglägga mandalas som ett sätt att öppna upp det undermedvetna.

Mandala är en geometrisk form som förekommer i hinduismen och buddhismen, men som nu blivit vanlig i böcker för färgläggning.

– Jag tycker att det är terapeutiskt. När man är klar känner man att man har uppnått något. När jag färglägger så får det mig också att släppa tanken på sådant som jag är orolig över. Det är en hälsosam flykt, säger Joy.

När Joy är klar med en bild tar hon kort med mobilen och lägger upp det på en Facebooksida där andra människor från hela USA delar sina verk. Hon säger att hennes man nu färglägger mer än hon gör. Och barnen som redan hade släppt sina målarböcker plockar nu upp sina färgpenslar igen.

– Min son och hans kompis vill också vara med. Två femtonåriga pojkar har börjat färglägga tillsammans med mig; det tycker jag är rätt anmärkningsvärt eftersom allting i den åldern handlar om att vara cool. Det som överraskade mig mest var sonens kompis. Han gillar tjejer och han är liksom den coola sorten. Men han gillade det verkligen, säger Joy.