Majoritet i riksdagen vill ha märkning av katter – ska höja djurets status
En majoritet i riksdagen vill införa en obligatorisk märkning och registrering av katter. Det skulle ge kattägarna större ansvar och förbättra kattens status. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times. Arkivbild.


En majoritet i riksdagen vill att det blir obligatoriskt med märkning och registrering av katter. Detta då det skulle förändra inställningen till katter och höja djurets status, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Regeringens utredare har föreslagit en modell med märkning och registrering av katter enligt samma regelverk som gäller för hundar. Det ger kattägarna ett större ansvar vilket på sikt kommer att göra det bättre för katterna.

– Skillnaden skulle vara att kattägarens ansvar tydliggörs och att förslaget skulle göra att kattens ställning stärks, säger Malin Larsson, Socialdemokraternas talesperson för djurskyddsfrågor, till Ekot.

Tydliggöra ägaransvaret

För att förbättra skyddet för katter har utredarna kommit fram till en rad åtgärder.

Bara den som har resurser att ta hand om sin katt ska få ha en. Kattägarna måste ta ansvar för sin katt och se till att katten blir märkt och registrerad hos Jordbruksverket.

Miljöpartiets djurpolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven, säger till radion att ett register skulle göra det tydligare att det finns ett ägaransvar.

Svårt att genomföra i praktiken

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna säger dock nej till förslaget.

Moderaten Jessica Rosenkrantz, som är andra vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, säger till Ekot att det skulle bli svårt att kontrollera i praktiken.

– I våra städer möjligen, men vi tror det blir väldigt svårt och administrativt krångligt på landsbygden, i glesbygden och på våra gårdar.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.