Moderaterna vill minska nuvarande nivå på asylmottagandet till omkring 5 000 personer.
Partiet föreslår bland annat stramare regler för anhöriginvandring.
Moderaterna (M) har lämnat in sitt särskilda yttrande till migrationskommittén. Där föreslår M att ett volymmål införs för svensk migrationspolitik. Målet ska motsvara den asylinvandring Danmark, Norge och Finland har.
Antalet asylsökande i Sverige uppgick 2019 till knappt 22 000. "Därutöver tillkommer invandring genom familjeåterförening. Det är sammantaget en asylinvandring på ohållbart höga nivåer, sett till Sveriges mottagningskapacitet och integrationsförmåga" står det i M:s yttrande.
Reserverar sig
Enligt M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard så motsvarar nordisk nivå cirka 5 000 asylsökande till Sverige.
För att nå det målet föreslår M flera åtgärder för att fler med utvisningsbeslut ska återvända och att de som får stanna ska kvalificera sig för välfärdstjänster och bidrag.
M reserverar sig också mot flera förslag som migrationskommittén ska lägga fram till regeringen. Det är förslag som har en majoritet av partierna bakom sig, men majoriteterna skiljer sig beroende på förslag. Socialdemokraterna är det enda parti som står bakom samtliga förslag.
"Klarar inte"
Maria Malmer Stenergard tycker inte att de förslagen är tillräckligt strama.
– Då får vi bibehållna nivåer på invandringen och det klarar inte Sverige av, säger hon.
M reserverar sig till exempel mot att längden på alternativt skyddsbehövandes första tidsbegränsade tillstånd ska vara 13 månader. M föreslår tolv månader.
Partiet vill också ha stramare regler för anhöriginvandring. För alternativt skyddsbehövande ska rätten till familjeåterförening bara gälla efter minst två års laglig vistelse i landet.
M vill också höja försörjningskravet jämfört med kommitténs förslag till att motsvara lägsta lön enligt kollektivavtal eller branschpraxis vid heltidsanställning.
(Peter Wallberg/TT)