M och SD vill ha strängare påföljder mot public service
M och SD vill att public service-bolagen får strängare påföljder vid fällningar i Granskningsnämnden. Foto: Epoch Times


Public service-bolagen SVT, SR och UR ska kunna straffas hårdare vid fällningar i Granskningsnämnden. Det föreslår riksdagsledamöter från M och SD i flera motioner som ska behandlas i Konstitutionsutskottet. Det skriver tidningen Journalisten.

I två olika motioner föreslår de moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman, Jan Ericson och Edward Reidl att Granskningsnämnden för radio och tv skulle stärkas om man inför sanktionsmöjligheter vid brott mot regelverket.

”Granskningsnämnden för radio och tv är idag en ganska tandlös verksamhet, som dessutom saknar sanktionsmöjligheter. För att stärka legitimiteten för den framtida finansieringen av public service och för att öka förtroendet för mediebolagens opartiskhet och saklighet bör granskningsverksamheten stärkas. Dessutom bör någon form av sanktionsmöjligheter vid brott mot regelverket övervägas”, skriver Ericson och Beckman i en motion.

De två sverigedemokratiska riksdagsledamöterna David Lång och Robert Stenkvist föreslå att påföljderna ska ”skärpas för programansvariga när allvarliga brott mot stadgar och sändningstillstånd sker. I nuläget menar det att det i princip inte finns några påföljder.

Som exempel lyfter de fram SVT:s EU-valvaka i maj 2014 som de menar blev ifrågasatt av många men som friades av Granskningsnämnden.

Därför föreslår de att Granskningsnämnden ska bestå av politiker från riksdagspartierna i proportion till mandaten i riksdagen, något som ska utses av riksdagen snarare än regeringen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.