Löfven efter dödsskjutningarna: Festknarkande gynnar de kriminella gängen
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Stefan Löfven (S) menar att regeringen är fast beslutna att stoppa och begränsa de kriminella gängen. Samtidigt anser han att alla medborgare behöver ta sitt ansvar och undvika att ”partyknarka” eftersom det finansierar gängen.

Med anledning av de uppmärksammade dödsskjutningarna mot två kvinnor i Stockholm respektive Malmö under veckan blev statsministern intervjuad av SVT.

”Gängen är ett stort problem”

– Det är klart att skjutningar och sprängningar är ett av våra verkligt stora samhällsproblem. Man slås av den likgiltighet inför människoliv och en hänsynslöshet som är helt förskräcklig.

Enligt Löfven har regeringen vidtagit en rad åtgärder för att stoppa och sätta åt den grova brottsligheten i utsatta områden. Till tv-kanalen säger han att man bland annat har tillfört mer resurser till polisen och skärpt till verktygen.

På frågan om regeringen har varit naiva vad gäller den grova brottsligheten svarar han att ”vi är i en situation där gängen är ett stort problem i samhället”. Vidare säger han att ”det dödliga våldet på totalen inte har ökat” utan ”det har faktiskt minskat”. Han menar dock att man säkert hade kunnat göra saker tidigare vad ”gäller de kriminella gängen som skjuter varandra och begränsar andras frihet”.

”Du ska gå till jobbet”

SVT-reportern frågar också statsministern om kriminaliteten handlar om misslyckad integrationspolitik.

Han menar att det viktigaste är att det ska finnas ett jobb att gå till och att man som elev går i skolan. Han säger att det är skadligt för individen och samhället om människor inte jobbar.

– Jobb, jobb, jobb, gammal hederlig arbetarmoral. Du ska gå till jobbet och du ska göra din del i samhället. Och skolan är samma sak, säger han till SVT.

Samtidigt menar han att medborgarna bör ta sitt ansvar så att man undviker att gynna de kriminella gängens ekonomi genom att göra svarta affärer.

– Den som tänker partyknarka ikväll ska veta att de finansierar de här gängen. Eller om du köper en produkt som är så billig att du anar att det måste vara något fel. Gör inte det, det gagnar de kriminella gängen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.