Löfven: Lättnader först den 1 juni
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ger nya besked om coronarestriktioner i dag. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT


Regeringen drar än en gång i bromsen för aviserade lättnader av coronarestriktioner. De kan tidigast införas den 1 juni. Men om rekommendationer följs kan det bli en mer normal tillvaro i september.

Smittspridningen är fortfarande omfattande i Sverige och det är inte läge att slappna av än, säger statsminister Stefan Löfven (S) på onsdagens pressträff. Han betonar att stundande Kristi himmelsfärd behöver firas i den allra närmaste kretsen.

– Det är bara tillsammans som vi kan ta oss ur den här krisen. Även om vi nu kan se en minskning på nationell nivå är smittspridningen kvar på en hög nivå, säger Löfven.

Lättnader har tidigare aviserats för bland annat publik på kultur- och idrottsevenemang, tänkta att träda ikraft den 17 maj.

– Efter avstämning med regionerna kan vi konstatera att vi inte är där i dag, säger Löfven.

Regeringen har därför fattat beslut att de justerade reglerna kan träda ikraft den 1 juni.

Fasa ut

För knappt ett par veckor sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer på när och hur Sverige ska kunna återgå till en mer normal situation.

Rapporten lämnas senare i dag till regeringen och är mer konkret om olika nivåer för smittspridningen än vad tidigare rapporter har varit. Dessutom ska FHM prioritera bland de olika restriktionerna utifrån deras effekt på smittspridningen.

Redovisningen är ett viktigt underlag i regeringens arbete med att ta fram en nationell plan för hur restriktionerna successivt ska kunna anpassas, fasas ut eller helt tas bort.

Nytt normalläge

I uppdraget ingår också att Folkhälsomyndigheten ska analysera vad ett nytt normalläge innebär. För även när pandemin är under kontroll är det inte säkert att allt blir som förr. Alla kommer inte att vara vaccinerade och nya mutationer kan uppstå.

FHM ska ge en prognos för när ett eventuellt nytt normalläge kan uppstå och om de ser behov av fortsatta restriktioner eller rekommendationer då. Det kan till exempel handla om fortsatt kapacitet för testning, ytterligare vaccinering, att undvika trängsel och beredskap för nya utbrott.

(Maria Davidsson/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.