Ledare: Vem åtar sig krigsvintern

Det finns många svårigheter för Kristersson att överkomma. Foto: Bilbo Lantto


Nu när valrysaren till slut tycks vara över och vi har ett preliminärt valresultat, framstår ett maktskifte till en borgerlig högerregering som åtminstone en numerisk möjlighet.

Valet har kommit att kallas ett ödesval om Sveriges framtid. Trots det väldigt jämna valresultatet kan det uppfattas som ett mandat för politisk förändring i riktning åt höger. Dessutom med en konservativ höger snarare än en liberal. Det återstår dock fortfarande många frågetecken rörande den faktiska gångbarheten för en ren högerkoalition.

Socialdemokraterna har under valrörelsen skruvat upp trycket mot de borgerliga partierna där man krävt att Sverigedemokraterna även i fortsättningen ska hållas isolerade. Orsaken till socialdemokraternas intresse av detta är förstås ganska uppenbar. Hade förhandlingar kring ett högerkonservativt regeringsalternativ kollapsat så hade man i och med det eliminerat det enda sannolika alternativ som inte innefattar S.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!